Alena (54): Ze zaměstnání k vlastnímu podnikání

22.04.2014 15:18

Proč jsi se rozhodla změnit kariéru?

Pracovala jsem ve velké firmě, která má jistotu své existence danou už ze své podstaty. Díky tomu však fungovaly některé věci v ní naprosto nelogicky. Zpočátku jsem hodně oceňovala, že mám poměrně jistou práci. Tahle hodnota se ale časem ukázala být dost draze vykoupená.
Po zhruba roce jsem začala být čím dál rozpačitější z vlastního fungování firmy (nekompetentní management) a hlavně z mezilidských vztahů na pracovišti. Den ode dne jsem se do práce míň a míň těšila. Počítám se mezi lidi, kteří se potřebují do práce těšit, a tak bylo jen otázkou času rozhodnout, co s tím.
Jednoho dne jsem si naplno uvědomila, že tohle zaměstnání mě stojí tolik zbytečných sil a přemáhání, že bude lepší napřít energii jinde. Po tomhle rozhodnutí se mi hodně ulevilo. Pak už zbývalo jen přijít na to, co dál?

Co jsi dělala předtím a co děláš teď?

Mým oborem byla, je a s největší pravděpodobností už i zůstane personalistika. Vždycky mě hodně bavila a prakticky si neumím představit pro sebe jinou práci. Jen jsem došla pod vlivem okolností k tomu, že se dá dělat i trochu jinak.
Vyměnila jsem náborový proces firmy za konkrétní pomoc konkrétním lidem, kteří hledají práci. V rámci individuálního poradenství připravuji své klienty na pracovní pohovory, pomáhám jim se sestavením životopisů a motivačních dopisů, poskytuji kariérní poradenství.
Poradenství probíhá hlavně po Skypu, takže jsem pevnou pracovní dobu vyměnila za práci z domova. Velmi často pracuji s mladými absolventy škol nebo s lidmi 50+. Každý klient mi přináší novou inspiraci a zkušenost.

Jak jsi to dokázala? Co pro tebe bylo nejtěžší? Co ti nejvíc pomohlo?

Hodně důležité pro mě bylo, že mě v rozhodnutí, vyměnit jistotu zaměstnání za nejistotu vlastního podnikání, podpořila hned na začátku mých úvah rodina.
Taky jsem si před definitivním rozhodnutím udělala „průzkum konkurence“ a sepsala takový svůj malý „podnikatelský záměr“. Už dnes vidím, že některé věci jsem neodhadla úplně dobře, rozjezd vlastního podnikání měl v mém případě pozvolnější charakter, než jsem plánovala, ale důležité je, že mám před sebou konkrétní cíl a každý den dělám větší či menší krok k jeho naplnění.
Asi nejtěžší na mém rozhodování bylo vyměnit relativní jistotu za nejistotu. Pak si ale člověk uvědomí, že žádná jistota v dnešní době prakticky neexistuje a že nejbližší pomocnou ruku najde každý na konci vlastního ramene.
A co dalšího mi pomohlo? Třeba se budete divit, ale hodně pomáhá i to, když vám přátelé a známí drží palce a když vám občas někdo řekne, že by asi na podobné rozhodnutí nesebral odvahu.
Uvědomila jsem si, že věk 50+ má pro kariéru i nesporné výhody. Hypotéka je splacená a děti vystudované. Samozřejmě, že i tyhle věci ovlivnily moje rozhodování.

Jak hodnotíš zpětně své rozhodnutí?

Je sice ještě docela brzo na hodnocení, ale mám dobrý pocit, že jsem se rozhodla pro vlastní cestu. Život (i ten pracovní) je přeci příliš krátký na to, abychom jej trávili tak, jak nechceme. Moje rozhodnutí mi zároveň dalo spoustu elánu a síly do nových věcí.