Co takhle pracovat méně?

02.06.2015 11:51

Australanka Bronnie Wareová pracovala mnoho let jako pečovatelka o staré a umírající lidi. Své zkušenosti z rozhovorů, které s nimi vedla, shrnula ve své knize "Čeho před smrtí nejvíce litujeme".

Lidé před smrtí bilancovali svůj život a litovali řady věcí. Třeba toho, že žili svůj život příliš podle představ druhých lidí, a málo si dovolili realizovat své vlastní sny a představy.

Jeden z nejčastějších povzdechů však zněl: "Kéž bych v životě tak moc nepracoval/a!" Lidé (častěji muži než ženy) litovali, že se nechali příliš semlít prací, že považovali úspěchy a postup v práci za zbytečně důležité, že věnovali práci příliš mnoho času a málo se věnovali svým dětem, partnerům, přátelům a koníčkům, že kvůli práci zanedbali vztahy se svými blízkými.

Pracujeme tedy příliš? Trávíme v práci příliš mnoho času? Vědci odhadují, že naši dávní předci, lovci a sběrači, kteří si veškeré své živobytí museli denně zajišťovat vlastníma rukama a neměli k dispozici žádnou techniku, žádné obchody s plnými regály, žádné výdobytky moderní civilizace, pracovali zhruba čtyři hodiny denně. Zbytek času věnovali společenskému životu, tanci, výrobě šperků a ozdob a odpočinku.

Dnes často pověžujeme za samozřejmost být v práci mnohem déle, než "zákonných" 8 hodin denně. Buď proto, že jsme si nabrali nebo jsme přijali příliš mnoho úkolů, které v normální pracovní době nejsme schopni stihnout, nebo třeba i proto, že se obáváme odejít z práce dříve než šéf nebo kolegové, abychom nevypadali jako ti méně pracovití a odpovědní. Nebo děláme přesčasy, abychom si vydělali ještě více peněz. Další práce nás obvykle čeká doma - na ženy stále ještě mnohem víc než na muže. Kolik času nám pak zbývá na všechno to ostatní? Kolik času máme na ty věci, které jsou v životě skutečně důležité?

Otázka k zamyšlení je: Opravdu potřebujeme tolik peněz, kolik v tuto chvíli považujeme za nutné? Opravdu nutně potřebujeme domek na hypotéku, lepší auto, novou televizi, dovolenou v Thajsku? Už slyším vaší námitku: Dělám to přece pro druhé, pro děti, aby byla rodina spokojená ... Nebyly by ale vaše děti šťastnější, kdybyste přišli domů dřív a vzali je na výlet nebo do kina, nebo si s nimi třeba jen tak povídali?

Mnozí z nás chodíme do práce, která nás nebaví, abychom vydělali peníze na věci, které nepotřebujeme, a udělali jimi dojem na lidi, které nesnášíme. Uvědomit si takovou věc a litovat jí až v stáří, před blížící se smrtí, je už ale pozdě.

Jak by se změnil váš život, kdybyste se rozhodli právě teď pracovat méně a být v životě šťastnější?

Byla by pro vás možnost pracovat méně motivem ke změně práce nebo kariéry?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Co takhle pracovat méně?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek