Je to jako stěhování

27.11.2015 13:36

Se změnou kariéry je to jako se stěhováním. Představte si, že vám dům, ve kterém bydlíte, už nevyhovuje, a rozhodli jste se změnit bydliště. Jak budete postupovat?

Nejdříve asi budete zvažovat, kde by se vám líbilo bydlet, a budete přemýšlet, jaká kritéria by měl dům vašich snů splňovat. Měl by stát v přírodě, nebo v rušném centru města? Měl by být blízko vaší práce, nebo vám nebude vadit delší dojíždění? Kolik by v něm mělo být místa? Budete potřebovat samostatnou pracovnu? Chtěli byste mít velkou zahradu? Atd. atd.

Pak začnete hledat objekt, který bude naplňovat vaše představy. Začnete se vyptávat známých. Budete sledovat inzeráty. Obrátíte se na realitní kanceláře. Zajedete si třeba do vybrané lokality a budete zjišťovat, co by tam bylo na prodej.

Postupně se vám ze všech nejrůznějších možností vykrystalizuje několik, které zařadíte do svého "užšího výběru". Pak se začínáte rozhodovat. Ani jedna možnost totiž pravděpodobně nebude vaši představu splňovat na 100%. Tenhle dům je v krásném místě a má nádhernou zahradu, ale chybí mu garáž. Jiný dům má všech pět P, ale je příliš drahý a museli byste se hodně zadlužit. Asi budete muset udělat nějaké ústupky a kompromisy. Pokud je totiž neuděláte, máte už jen jednu možnost - zůstat tam, kde jste.

Když si konečně dům vyberete, začnete jednat s jeho majitelem. Je vůbec ochotný vám ho prodat? Kdy? Za kolik? Přistoupí na splátky? Počká, než si vyřídíte hypotéku? Má ještě další zájemce?

Možná si z nabídky na trhu opravdu nevyberete a rozhodnete se, že si dům postavíte sami. Nejdřív si asi připravíte nebo necháte udělat projekt, plány. Pak budete shánět materiál a řemeslníky. V průběhu stavby se třeba rozhodnete, že ještě uděláte nějaké dodatečné změny ...

V ideálním případě vše dobře dopadne, smlouva je podepsána a dům je váš. Nebo váš nový dům stojí a je zkolaudovaný. Než se ale přestěhujete, budete asi muset udělat ještě další změny. Možná přehlásit děti do nové školky. Pořídit druhé auto kvůli dojíždění. Koupi si nějaký nový nábytek. Zbavit se starých věcí.

Když mluvíme o stěhování, všechny tyto kroky vypadají jasně a samozřejmě. Jsme schopni si potřebné kroky jasně pojmenovat a naplánovat. Proč tedy tolik váháme a tápeme, když jde o změnu práce? Proč nevíme, s čím začít a jak postupovat? Vždyť je to přece velmi podobné!

Nejprve se musíte rozhodnout, jaká kritéria by měla vaše nová práce mít. Pak budete hledat pracovní pozici, která vaše kritéria splňuje - aspoň ta nejdůležitější. Postup hledání je stejný, jen si místo "realitní kancelář" dosaďte "personální agentura" a místo "lokalita" dejte "organizace nebo firma". Pokud takovou práci nenajdete, můžete si ji sami "postavit" - tj. začít sami podnikat nebo pracovat na volné noze. Podobně jako se stěhováním, i se zahájením nové práce souvisejí další změny, na které je potřeba se předem připravit. Jen místo nového nábytku si třeba budete potřebovat "pořídit" nějaké nové znalosti nebo dovednosti. A možná se budete muset zbavit nějakých starých návyků.

Pojměte tedy svou změnu práce jako projekt "mentálního stěhování".

Už vás napadá, jaký bude váš první krok?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Je to jako stěhování

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek