Musím začít znovu od začátku?

09.02.2015 14:10

Do své dosavadní kariéry už jste investovali mnoho času a úsilí. Kolegové i nadřízení vás uznávají jako zkušeného pracovníka, víte co a jak, na koho se s čím obrátit ...

Přesto vás vaše dosavadní práce už neuspokojuje a rádi byste dělali něco jiného. Máte více méně jasno v tom, jakou práci byste rádi dělali, ale je to v úplně jiné oblasti, v jiném oboru. Děsí vás představa, že byste museli začínat znovu od úplného začátku, být znovu v pozici začátečníka. Je to podobný pocit, jako znovu stát u spodní příčky žebříku, po kterém už jste předtím pracně vyšplhali docela vysoko.

Je třeba opět zdolávat jednu příčku po druhé? Nedala by se ta cesta nějak zkrátit? 

V novém oboru působnosti, který jste si vyhlédli, se zatím cítíte jako úplný outsider. Máte pocit, že všechny vaše dosavadní znalosti a zkušenosti jsou tady k ničemu. Chybí vám kontakty, neznáte ty správné lidi z oboru, kteří by vám mohli nějak pomoci.

Jak se zbavit těchto nepříjemných pocitů? Jak se dostat "dovnitř", přestože jste stále "venku"? Jak získat ty správné znalosti, dovednosti a potřebnou sebedůvěru v novém oboru? Jak přespočit alespoň pár pomyslných příček cestou nahoru po žebříku?

Doporučení zní: Začněte se chovat, jako kdybyste už byli "uvnitř". Chovejte se jako člověk z oboru, jako "insider", jako někdo, kdo do daného prostředí už dávno patří. Nedostanete za to sice zatím žádné peníze ani okamžitou nabídku pracovního místa, ale umožní vám to nahlédnout pod pokličku vašeho vysněného oboru, získat nové znalosti a kontakty.

A jak tedy na to? Zahrajte si sami se sebou po dobu několika příštích měsíců takovou hru "Představuji si, že ..." Představte si, že už jste někým zkušeným a uznávaným ve vašem cílovém oboru. A zkuste si odpovědět na otázky:

  • Jak a kde byste trávili svůj volný čas?
  • Jaké události (např. výstavy, přednášky, konference ...) byste navštěvovali?
  • Do jakých profesních organizací či diskusních skupin byste patřili?
  • S jakými lidmi byste se stýkali? Koho byste si vybrali za své známé?
  • Jaké knihy, časopisy, články byste četli?
  • Jaké internetové servery byste pravidelně navštěvovali?
  • Jaké vzdělávací akce (kurzy, workshopy, dálkové studium ...) byste absolvovali, abyste si udržovali aktuální znalosti v oboru?

Pak jděte, a dělejte to. Navštěvujte vybrané akce a události a dávejte se tam do řeči s lima z oboru. Čtěte a studujte, co je v oboru nového, jaké jsou současné trendy. Zapojte se do diskusních skupin na sociálních sítích a pište své komentáře k článkům, které čtete na internetu. Při každé vhodné příležitosti se snažte seznámit se s lidmi, kteří v oboru už pracujou a představujte si, že jste jejich - jen o něco méně zkušený - kolega. 

To samozřejmě neznamená, že byste si při hovoru s nimi měli vymýšlet nebo lhát. Cílem není vybudovat si nějakou "falešnou identitu", ale stát se součástí určité profesní komunity. Jakmile bude vaše tvář pro lidi z oboru známá a vaše jméno jim bude povědomé, nebudou vás považovat za naprostého začátečníka nebo outsidera. Určitě budou ochotni se s vámi podělit o informace či o své zkušenosti. A jen tak "mezi řečí" se možná dozvíte o zajímavých pracovních příležitostech!

 

Kam byste šli a co byste dělali, kdybyste už pracovali v novém oboru?

Co je ten první krok, který můžete udělat už tento týden?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Musím začít znovu od začátku?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek