Na co si dát pozor při psaní CV?

16.12.2013 13:36

Návodů, jak napsat správně CV, je dnes na internetu k dispozici spousta, tak nebudu nosit dříví do lesa. Aby váš životopis ve firmě či v personální agentuře neskončil předčasně v koši, je ale dobré ohlídat si několik detailů. Jsou totiž věci, které mohou zkazit dojem i z jinak dobře napsaného CV.

Fotka: ano či ne?

Mojí odpovědí je spíše ano. Pokud se však rozhodnete svoji fotku do životopisu vložit, je velmi důležité, jaká fotka to bude! Určitě byste tam měli být jenom vy - rozhodně není vhodné udělat ve fotoshopu výřez ze skupinového nebo rodinného fota. Na fotce by měl být pouze váš obličej, případně horní část těla, ne celá postava. Rozhodně by to měla být fotka, na které jste oblečeni a vypadáte "civilně". Zejména u dam jsou nevhodná nahá ramena, hluboké dekolty, fotky v plavkách či nějaká výstřední módní kreace. Lyžařská či cyklistická helma nebo sluneční brýle také nejsou to pravé. Možná se vám to zdá samozřejmé, ale divili byste se, co všechno už jsem v životopisech viděla! Pokud chcete udělat opravdu dobrý dojem a plánujete své CV rozesílat na více míst, stojí za to nechat si udělat portrét v profesionálním fotoateliéru.

Kontaktní e-mailová adresa

Kromě adresy bydliště je dnes již standardem uvádět jako kontaktní údaj svoji e-mailovou adresu. Pokud jste dosud e-mail používali hlavně pro psaní si s přáteli a byli jste hrdí na to, jaké vtipné jméno jste si vymysleli, pozor na to! E-mailové adresy jako fifinka@seznam.cz nebo Rambo@centrum.cz  rozhodně ve svém CV neuvádějte! Raději si pro tyto účely zřiďte novou mailovou schránku se zcela civilním označením typu Jan.Novak@seznam.cz, nebudete působit trapně nebo dětinsky.

Grafická úprava

Grafická úprava vašeho CV by opět měla být "civilní" a střízlivá. Černé písmo na bílém podkladě, obvyklý font písma, zarovnání vlevo. Pokud možno žádné barevné efekty, žádné tapety na pozadí, žádné střídání fontů. Pokud se zrovna neucházíte o místo kreativce v reklamní agentuře, pro CV rozhodně platí, že méně znamená více. Na vašem životopise by měl zaujmout jeho obsah, nikoli forma a úprava.

 

S jakými jinými "nešvary" v životopisech jste se setkali?

Na co si ještě dát pozor?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Na co si dát pozor při psaní CV?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek