Není CV jako CV: Co když nemám praxi v oboru?

21.11.2014 15:52

Ať už se podíváte na jakýkoli pracovní inzerát, téměř vždy v něm najdete: "Požadujeme praxi v oboru / na obdobné pozici v délce min. ..." Jak můžete ve své kariéře udělat zásadní změnu, jak můžete začít v úplně jiném oboru, když tu praxi prostě nemáte, a tím pádem vám nikdo nedá šanci? 

Ve světě práce existuje jakýsi začarovaný kruh: "Nemáš praxi, nedostaneš místo. Nemáš místo, nemůžeš získat praxi". To znají nejen "nováčci" na pracovním trhu (např. absolventi škol), ale i lidé, kteří se rozhodli změnit svoji kariéru a začít dělat něco úplně jiného, než dosud. Pro ty nabývá začarovaný kruh ještě trošku jiné podoby: "Práce, pro kterou jsem kvalifikovaný a kde mám dostatečnou praxi, není ta, kterou chci dělat. Pro práci, kterou chci dělat, nejsem dostatečně kvalifikovaný a nemám praxi."

Každého zaměstnavatele na prvním místě zajímá, co už jste v minulosti dělali nebo co děláte, jaké máte zkušenosti. Zajímá je tedy vaše minulost. Vaše budoucnost, váš potenciál, vaše budoucí možnosti, vaše skutečné schopnosti ... ty zůstávají většinou stranou.

Pokud na tuto hru přistoupíte a budete ji hrát, výhody nejsou na vaší straně a pravděpodobně vůbec nedostanete šanci, nepozvou vás ani na pohovor. Musíte tedy začít hrát jinou hru. Musíte přesměrovat vašeho potenciálního zaměstnavatele z uvažování o minulosti k uvažování o budoucnosti. Ale co udělat s vaším CV, které je téměř vždy předem požadováno, aby nehrálo proti vám a už předem vás nediskvalifikovalo?

Nahraďte klasický životopis přesvědčivým příběhem. Místo uvádění dosavadní praxe a pracovních zkušeností (které jsou beztak pro práci, kterou chcete, zcela bezpodstatné) napište do vašeho CV něco jiného, například:

  • Jaký jste člověk, čím se vyznačuje vaše osobnost.
  • Jaké jsou vaše silné stránky - tady můžete vyzdvihnout právě ty, které vás vedou ke změně kariéry: zvídavost, chuiť učit se novému, odvaha, ochota převzít riziko ...
  • Jaké máte široce použitelné schopnosti a přenositelné dovednosti (např. místo "Umím pracovat se softwarem X a Y" můžete napsat "Díky své schopnosti rychle proniknout k podstatě a pochopit logiku počítačových programů se lehce učím práci s novým softwarem").
  • Vyjádření vašeho zájmu o novou pracovní oblast a vysvětlení, z čeho tento zájem vychází.
  • Popis kroků, které pro změnu vaší kariéry děláte nebo už jste doposud udělali.
  • Čeho byste chtěli v nové pracovní oblasti dosáhnout.

Místo CV založeném na dosavadní praxi a zkušenostech tedy sestavte CV založené na vašich schopnostech a kompetencích. Místo chronologického přehledu dosavadních pracovních pozic popište, kdo jste a co můžete nabídnout. Místo předchozích pracovních úkolů a odpovědností uveďte důkazy vašich klíčových schopností, kde a jak jste je zatím projevili (a může to být i v mimopracovní oblasti).

Není třeba vaší dosavadní praxi zcela tajit, to by asi vypadalo trochu podezřele, ale stačí ji stručně shrnout do jednoho odstavečku až na závěr CV.

Nebude to asi fungovat vždy a všude - někteří zaměstnavatelé jsou konzervativní a na předchozí praxi v oboru trvají, často jen ze zvyku. U spousty dalších firem či organizací vám ale takto sestavený životopis může otevřít dveře a výrazně zvýšit vaši šanci na možnost osobního jednání.

 

Jak by vypadal takový váš životopis - příběh?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Není CV jako CV: Co když nemám praxi v oboru?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek