Rok volna

02.10.2013 12:18

Vím o lidech, kteří - když se chtěli rozhodnout, co v životě dál dělat - si vzali opravdu dlouhé volno. Odjeli třeba na rok do úplně jiného prostředí, cestovali po světě, chodili po horách, pracovali jako dobrovolníci v rozvojových zemích, žili v buddhistickém klášteře, pásli v Tatrách ovce.

Taková delší pauza je k nezaplacení, když chceme udělat nějaké důležité rozhodnutí. Vyčistíme si hlavu, srovnáme si myšlenky, podíváme se sami na sebe a na svůj život z jiného úhlu pohledu, a nápady najednou začnou přicházet jakoby samy od sebe.

No řekněte, nebylo by to báječné vzít si rok volna? Možná si právě říkáte, co vám to tady vykládám za nesmysly. Vy přece nepatříte k těm, co by si mohli dovolit všeho nechat a někam si na rok odjet. Máte přece závazky, musíte živit rodinu, platit hypotéku ...

Nevadí, tak si svůj rok volna aspoň představte. Někam se v klidu posaďte a dovolte si chvíli snít s otevřenýma očima. Kdybyste od zítřka dostali v práci rok volna (samozřejmě placeného!), jak byste s ním naložili? Co byste dělali, kdybyste měli tolik volného času?

První, co většinu lidí napadne, je pořádně si odpočinout. Nedělat vůbec nic. Fajn, ale jak dlouho byste vydrželi takové sladké nicnedělání, třeba ležet doma na gauči nebo na pláži na lehátku? Po určité době nás lenošení přestane bavit a máme potřebu nějaké aktivity. Takže co všechno byste dělali po zbytek vašeho volného roku (až se dosyta vylenošíte)? Jak byste ho chtěli strávit? Vezměte si papír a napište si všechny činnosti a aktivity, které vás napadnou. Možná byste chtěli dělat něco, co už dlouho odkládáte? Splnit si nějaký svůj dávný sen? Něco studovat? Zvelebit zahrádku? Napsat knihu? Natočit film? Začít fotit? Naučit se cizí jazyk? Dát do pořádku knihovnu? Uspořádat a popsat všechny rodinné fotky? Nebo někomu s něčím pomoci?

A jak by vypadal takový váš běžný den v roce volna? Kdy byste vstávali? Jaký by byl váš denní režim? Jak byste se stravovali? S kým byste se stýkali?

Až budete mít hotový svůj seznam, zkuste se zamyslet: Proč byste si vybrali právě tyhle aktivity? Co by vás na nich nejvíc bavilo? Dokázali byste najít nějakého společného jmenovatele, nějak zobecnit, co mají tyto aktivity (nebo alespoň část z nich) společného?

Fajn, a teď se vraťme do reality. Jak by se aspoň něco z toho, co je na vašem seznamu, mohlo stát do budoucna součástí vaší práce, nebo třeba i vaší hlavní pracovní náplní? Jak byste mohli aspoň kousek z toho zažívat každý den?

 

Co byste dělali vy, kdybyste měli rok volna?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Rok volna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek