Z hlavy ven

30.01.2017 13:04

"Tento rok změním svoji práci - najdu si novou práci, která mě bude opravdu bavit a naplňovat, do které se budu těšit!"

Znělo nějak podobně vaše novoroční předsevzetí? A pokud ano, jak to s vámi vypadá teď, na konci ledna? Jaké kroky na cestě ke svému cíli jste už udělali?

Pokud odpovíte "Už měsíc o tom usilovně přemýšlím", nebo "Zvažuju různé potenciální možnosti", nebo třeba "Snažím se vymyslet, co jiného bych vlastně chtěl/a dělat", je to fajn. Ale jsou to věci, které se odehrávají pouze uvnitř ve vaší hlavě. A pokud u nich také zůstane, skutečná změna se nikdy neodehraje. Znám lidi, kteří v tomto stádiu uvízli na mnoho let. O změně stále přemýšlejí, ale navenek se nic neděje.

Pokud své předsevzetí myslíte vážně, je načase přejít od myšlenek k činům. Od toho, co se odehrává "v hlavě", k tomu, co se začne odehrávat "tam venku", v realitě, ve skutečném světě, co bude viditelné navenek. Jinak rok uplyne, ani se nenadějete, a vy na jeho konci najdete sami sebe stále tam, kde jste teď.

Přechod od úvah a myšlenek ke konkrétním krokům není vždy snadný. Co vám může pomoci?

Vyhraďte si čas

Závazně si naplánujte a vyhraďte čas, kdy se budete aktivitám spojených se změnou kariéry věnovat.Vyhraďte si na to minimálně dvě hodiny týdně. Pokud budete spoléhat na čas, který vám "zbyde", až uděláte a vyřídíte všechno ostatní, co máte každý den na práci, zjistíte, že vám nakonec nezbývá vůbec žádný.

Vytvořte si plán

Napište si plán alespoň několika prvních kroků, které pro změnu své kariéry uděláte. Formulujte tyto kroky velmi konkrétně (místo "zjistím možnosti uplatnění v oboru XY" například "seženu přes své známé alespoň tři kontakty na lidi, kteří už v XY pracují, a požádám je o schůzku"). Dejte plánovaným krokům konkrétní termíny.

Dávejte pozor, abyste neupadli do pasti "pasivních aktivit". Takhle nazývám aktivity, jako třeba sezení u počítače a googlování informací, čtení článků na internetu, vytváření si různých seznamů a přehledů ... To je sice všechno fajn a může to být užitečné, na druhé straně s tím ale můžete strávit nekonečně mnoho času bez jakéhokoliv viditelného výsledku. Omezte tedy čas věnovaný "pasivním aktivitám". Místo toho si naplánujte "aktivní aktivity", při kterých skutečně něco děláte a někam se posouváte - například někomu zatelefonovat, poslat e-mail, odpovědět na inzerát, s někým se sejít ...

Vyhodnocujte

Veďte si záznamy o krocích, které jste udělali (můžete si na to třeba zřídit nějaký speciální notes nebo soubor v počítači) a pravidelně si vyhodnocujte své výsledky a pokroky. K čemu konkrétní krok, který jste udělali, vedl? Jaký byl výsledek? Nakolik to splnilo vaše očekávání? Co jste se z toho naučili? Co můžete příště udělat jinak a lépe? K jakým dalším krokům vás to inspiruje?

Využijte koučink

Najděte si svého kariérového kouče a objednejte se aspoň na několik sezení. Jednak v tom nebudete sami a jak je známo,ve dvou se to vždycky lépe táhne. Kouč vás navíc nenechá zůstat zaseknutí pouze "v hlavě", ale pomůže vám nalézat konkrétní kroky, které můžete udělat, a bude vás vybízet k jejich realizaci.

 

Tak co bude váš první konkrétní krok?

A kdy ho uděláte?

Napište svůj komentář do diskuse a inspirujte ostatní :-)

 

Diskusní téma: Z hlavy ven

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek