Změna není nic, co se jen tak stane

07.04.2017 14:58

Uskutečnění jakékoliv změny - a to samozřejmě platí i pro změnu práce či kariéry - vyžaduje určité investice. Musíme investovat svůj čas, energii, často i finance. A musíme podnikat aktivní kroky - změna není nic, co se stane jen tak, samo od sebe.

Na druhé straně existuje řada bariér, které nám v uskutečnění změny mohou bránit. Ani tyto bariéry nezmizí samy od sebe. Musíme si je nejdřív uvědomit, pojmenovat, a začít cíleně pracovat na jejich odstranění (nebo aspoň zmenšení).

Podle Johna C. Maxwella, autora knihy "15 neocenitelných zákonů osobního růstu" nám v dosažení změny nejčastěji brání tyto bariéry:

Bariéra vlastních předpokladů

"Předpokládám, že ..." například že to bude obtížné, že to nepůjde, že v mém věku o mě nikde nebudou stát, že bez určitého vzdělání nebo praxe nemám šanci ...

Často k takovým předpokladům dojdeme, aniž bychom se obtěžovali si jejich platnost ověřit. Jsou to výtvory naší hlavy, produkty našich myšlenek. Problém nastává, pokud je začneme brát a zacházet s nimi jako s danými fakty - "takhle to prostě je". S rozpoznáváním a odstraňováním mylných předpokladů nám může nejlépe pomoci někdo jiný, nestranný. Například kariérový kouč.

Bariéra vědění

"Nevím, jak mám postupovat, abych dosáhnul změny". Každá, i velká, změna, začíná prvním malým krůčkem. A na něj pak navazují další a další kroky. Změna kariéry není něco, do čeho by se člověk pouštěl každý druhý den, a proto je logické, že ze začátku nevíte. Zkuste si toto tvrzení přeformulovat jako otázku: "Co nyní potřebuji vědět / zjistit, abych mohl začít?" Pokud nevíte, co máte vlastně udělat a jakým krokem začít, opět vám může pomoci kariérový kouč.

Bariéra načasování

"Teď se nehodí začínat, protože ..." - a důvodů, proč změnu ještě odložit, si dokážeme najít vždycky spoustu. Pokud už víme, jaké kroky bychom mohli nebo měli udělat, a přesto je odkládáme na později, staneme se obětí "zákona slábnoucího záměru". Ten říká, že čím déle otálíme s tím, co můžeme udělat nyní, tím větší je pravděpodobnost, že se k tomu neodhodláme a nepřinutíme nikdy. Dnešek je právě tak dobrý termín k zahájení změny, jako kterýkoli jiný!

Bariéra dokonalosti

"Než začnu, musím zjistit, jak to udělat nejlépe". Při kariérových změnách má tato bariéra nejčastěji podobu výroků jako "Musím nejdřív úplně přesně vědět, co vlastně chci dělat" nebo "Musím mít zpracovaný přesný a detailní plán". Ale s uskutečňováním kariérové změny se to má podobně, jako s noční jízdou po silnici, kterou neznáte. Vidíte jen určitý úsek cesty, kam dosvítí vaše reflektory. Postupně zjišťujete, kam jet, a za každou zatáčkou reflektory osvítí nový kus cesty. Pokud ale chcete dojet do cíle, nebo pokud chcete aspoň vidět za další zatáčku, musíte se nejdřív dát do pohybu. Také přeci neříkáte sami sobě "Rozjedu se, teprve až budu přesně vědět, jak celá cesta vypadá".

Bariéra srovnávání

"Ostatní jsou lepší než já". O tuto pozici se radši ani nebudu pokoušet, na tento inzerát radši ani nebudu odpovídat, protože určitě mají spoustu mnohem lepších uchazečů. Může to být pravda, ale opět: jak to můžete předem vědět? Co když čekají právě na někoho takového, jako jste vy?

Bariéra přehnaných očekávání

"Myslel jsem, že to bude snazší / rychlejší / že to půjde hladce ..." Pozitivní očekávání jsou sice pro uskutečnění změny důležitá (nezapomínejme, že naše očekávání fungují jako sebenaplňující se předpověď), ale zároveň se musíme připravit i na to, že se na naší cestě ke změně objeví nějaké překážky, že nemůžeme dopředu předvídat a mít ošetřené všechno, co se stane. Pokud jsou naše očekávání ohledně rychlosti a snadnosti změny přehnaná, může se stát, že nás hned první překážky odradí, že to vzdáme. Ale to by byla velká škoda! 

 

Jaké bariéry brání ve změně vám?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Změna není nic, co se jen tak stane

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek