3 otázky, které je dobré si položit

29.11.2013 13:35

Ještě nedávno pro většinu lidí představa úspěšné kariéry znamenala: vystudovat nějaký obor, získat v tomto oboru zaměstnání a pak postupovat ve firemním žebříčku, postupně růst na pozici specialisty nebo manažera ve svém oboru.

Ale svět práce se mění a s ním i pracovní aspirace mnoha lidí. Tuto změnu ovlivnily 3 hlavní faktory:

  • Vývoj nových informačních technologií, který změnil naše pracovní životy tím, že nám umožňuje pracovat kdykoli, odkudkoli a být součástí virtuálních týmů.
  • Soumrak "zaměstnání na celý život". Firmy se snaží snižovat své náklady na pracovní sílu, a tak často nabízejí krátkodobé kontrakty, smlouvy na dobu určitou, práci na dohody apod.
  • Změna našich hodnot a aspirací. Mnoha lidem čím dál méně záleží na získání určitého postavení, statutu, a čím dál více na naplnění, významu a smyslu jejich práce.

Když zvážíme všechny tyto okolnosti, jsou 3 důležité otázky, které bychom si měli položit, když zvažujeme kariérní změnu:

1. Kde chci být a jak chci trávit svůj čas?

Chci pracovat online přes počítač, nebo být v osobním kontaktu s lidmi? Chci pracovat v týmu, "one to one", nebo sám? V kanceláři nebo doma? Venku nebo uvnitř? Jaké je moje ideální místo pro práci?

Pokud děláme změnu kariéry, určitě chceme, aby nás tato změna posunula blíže k práci, která nám bude vyhovovat, budeme si ji užívat, budeme se cítit dobře. Štěstí v práci sestává z toho, dělat to, co nás zajímá, využívat přitom své schopnosti a silné stránky, a to všechno dělat v prostředí, které nám vyhovuje.

2. Co chci v práci zažívat?

Jaké pocity chci mít ohledně své práce? Jak si představuji rovnováhu mezi různými aktivitami a prioritami v mém životě? Co chci ve své práci často zažívat? (Pro někoho to může být třeba navštěvování cizích zemí, pro jiného poznávání mnoha nových lidí, pro někoho zase třeba pocit užitečnosti pro druhé ...).

Když víme, co chceme v práci zažívat, můžeme hledat takové pracovní aktivity, které nám tyto zážitky budou co nejčastěji umožňovat.

3. Co je pro mě opravdu důležité?

V čem vidím význam a smysl? Co by tu po mně mělo zůstat? Určitě platí, že ráno vyskočíme z postele mnohem radostněji, pokud nás v práci čeká něco, co považujeme za důležité, významné, smysluplné.

Každý člověk si vytváří svůj vlastní smysl života. Zamyslete se a prozkoumejte, jaký je ten váš. Může vám k tomu pomoci třeba následující (i když malinko morbidní) cvičení: Představte si svůj vlastní pohřeb. Co byste chtěli, aby tam o vás druzí lidé říkali? Čím jste pro ně byli? Za co vás oceňují?

Známe-li svůj životní smysl, každý den nám dává příležitost něčím jej naplňovat. Jak a čím to můžete dělat i v době, kdy pracujete?

 

Zažíváte v práci každý den to, co chcete zažívat?

Považujete svoji práci za důležitou, významnou a smysluplnou?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: 3 otázky, které je dobré si položit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek