5 kroků k úspěšné kariéře na volné noze

24.06.2015 15:43

Zvažujete jít "na volnou nohu"? Nebo už jste volnonožcem, ale chcete rozšířit váš "byznys" a vydělat víc peněz?

Za 9 let, kdy jsem sama na volné noze a kdy jsem mluvila se spoustou dalších začínajících i zkušených volnonožců, jsem dospěla k tomu, že cesta k úspěchu na volné noze se skládá z následujících pěti kroků:

1. Ujistěte se, že to, co děláte (čím se živíte), vás doopravdy baví. Ke každodenní práci "na volné noze" potřebujete spoustu energie, elánu, nadšení a vytrvalosti. Pokud děláte to, co vás baví, vaše práce vám energii nejen spotřebovává, ale také dodává zpět. Vaše "baterky" budou tak stále dobité. Pokud vás něco opravdu baví dělat, je to pravděpodobně také proto, že pro tuto práci máte přirozený talent nebo nadání. Zlepšování se a učení se v takové oblasti vám půjde snadno a navíc si to budete užívat!

2. Ujasněte si svoji cílovou skupinu. Pro koho děláte to, co děláte? Kdo by měl být cílovým příjemcem vašich služeb nebo výrobků? Ideální je, když to bude taková skupina lidí, ke které přirozeně tíhnete, se kterou se dokážete identifikovat, jejíž zvyky a hodnoty dobře znáte. Nesnažte se předstírat, že nabízíte své služby "všem". Pak totiž nedokážete své marketingové aktivity dobře zacílit a ty budou díky tomu jen málo účinné. Pokud dokážete jasně popsat a definovat svou cílovou skupinu, je vám také jasné, kde se takoví lidé obvykle nacházejí, jak komunikují, co čtou ...

3. Ujasněte si, jaký problém lidem řešíte. Lidé budou mít zájem o vaše produkty či služby, pokud jim jejich zakoupení umožní řešit nebo vyřešit nějaký jejich problém. Čím závažnější (v jejich očích) ten problém je, tím více budou ochotni zaplatit někomu, kdo jim s jeho řešením pomůže. Naučte se takto formulovat svou nabídku. Neříkejte klientům, co jim nabízíte ("Nabízím skvělou přírodní kosmetiku"), ale s čím jim pomůžete ("Pomohu vám zbavit se akné / odstranit vrásky / vypadat mladě ..."). Jaký problém pomáháte vašim kliemtům vyřešit vy? Jakou jejich důležitou potřebu jim pomáháte naplnit?

4. Ujasněte si, co prodáváte. Za jaký konkrétní produkt nebo službu vám mají klienti dát svoje peníze? Pokud je vaše nabídka široká, uvědomte si, že méně je někdy více. Pokud nabízíte příliš mnoho produktů či služeb, klienti se v tom budou hůře orientovat a můžete je dostat do stavu "paralýzy z rozhodování", kdy si nebudou moci vybrat, a tak si nakonec nekoupí nic. Usnadněte jim rozhodování a nabídněte jin konkrétní produkt, v konkrétním balení a za jasnou cenu.

5. Vytvořte neodolatelnou nabídku. Ať už nabízíte své produkty či služby osobně, na internetu, nebo jiným způsobem, zformulujte si nabídku, která bude jasná, přehledná a atraktivní. Začněte vždy problémem, který klientům řešíte, potom uveďte výsledky, které - s vaší pomocí - dosáhnou. Nakonec jim sdělte, jak váš produkt nebo službu získají a jak mají konkrétně postupovat. Při popisu vašich produktů a služeb nezabíhejte zbytečně do detailu. Čas vašich potenciálních klientů je drahý a musíte je zaujmout rychle a "na první pohled".

Pokud se zaměříte na těchto pět věcí, vaše kariéra na volné noze bude snadnější a úspěšnější!

 

Co je podle vás hlavním kritériem úspěchu na volné noze?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: 5 kroků k úspěšné kariéře na volné noze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek