Finanční desatero pro začínající podnikatele

21.04.2015 13:50

Láká vás rozjet vlastní podnikání nebo začít pracovat na volné noze? Konečně budete svým vlastním pánem, budete moci dělat to, co vás baví, budete pracovat kdy budete chtít? Gratuluji k vašemu rozhodnutí!

Ještě než šéfovi položíte na stůl výpověď a otevřete láhev šampaňského, je ale dobré zvážit několik věcí.

Vlastní podnikání či práce na volné noze má tisíce výhod, které už jsem tu mnohokrát zmínila v předchozích článcích. Má však také jednu významnou nevýhodu: od okamžiku, kdy začnete podnikat, můžete zapomenout na pravidelný jistý příjem, který se každého patnáctého v měsíci objeví na vašem účtě. Pokud jste zaměstnanec, vpodstatě moc nezáleží na tom, jestli jste předchozí měsíc dřeli jako kůň, nebo jste se flákali. Ani moc nezáleží na tom, jestli jste si dopřáli dvoutýdenní dovolenou, nebo jestli jste pár dní promarodili. Přibližně stejná částka se na vašem účtu tak jako tak objeví, rozdíl bude plus minus jen několik stovek, maximálně tisícovek.

Jako podnikatel či živnostník musíte o svých financích začít přemýšlet úplně jinak. Záleží samozřejmě také na tom, v čem hodláte podnikat, každá oblast či obor má určitá finanční specifika a zákonitosti. Ale obecně je tady několik důležitých faktů, které je třeba si uvědomit. Vlastně je to takové malé finanční desatero:

1. Za svoji práci obvykle dostanete zaplaceno až poté, co ji odvedete. Někdy až dlouho poté. Pokud pracujete na rozsáhlejším projektu, který vám zabere několik měsíců, je možné, že na váš účet také několik měsíců nepřijde ani koruna. Své životní náklady a režijní náklady vašeho podnikání ale musíte platit pořád, každý měsíc! Je tedy třeba mít finanční rezervu na několik měsíců.

2. Zaplaceno dostanete pouze za skutečně odvedenou práci pro zákazníky, nikoliv za hodiny, strávené v práci! Za spoustu odpracovaných hodin, které jsou přitom pro fungování vašeho byznysu nutné (např. příprava strategie, marketing, oslovování zákazníků, administrativa ...) nedostanete vůbec nic. To je třeba mít na paměti při odhadování vašich měsíčních příjmů.

3. Ani když je práce odvedena a vy vystavíte fakturu, ještě není vyhráno. Zejména pokud budete dodávat své zboží či služby jiným firmám, musíte počítat s dost nevalnou platební morálkou. Čím větší firmou bude váš odběratel, tím delší lhůtu splatnosti faktur po vás bude požadovat, a s nějakým tím týdnem zpoždění při placení si hlavu lámat nebude. Rezervu z bodu 1 je tedy třeba ještě navýšit.

4. Je báječné, že si můžete udělat volno, kdy chcete, a odjet na dovolenou kdykoli a na jak dlouho chcete. Ale: za dobu, kdy si užíváte volno, nedostanete ani korunu (zapomeňte na placenou dovolenou!). Navíc v době, kdy nepracujete, nevytváříte žádné budoucí příjmy a utíkají vám zakázky. Vaše dovolená vám tedy sníží příjem nejenom za tento, ale možná ještě za několik dalších měsíců. Dovolená se tedy z pohledu podnikatele jeví jako pěkný luxus a pokud si ho chcete dopřát, připravte si další finanční rezervu.

5. Podobné to je, pokud onemocníte. Opět nedostanete ani korunu a zakázky vám mezitím utíkají.

6. Přemýšlíte o tom vzít si do začátku podnikání úvěr, půjčit si peníze např. na potřebné zařízení a vybavení? Pokud vám tedy vůbec někdo bude ochoten půjčit (banky jsou k začínajícím podnikatelům značně nedůvěřivé), dobře zvažte výšku úvěru a omezte ji na nezbytné minimum. Ideálně si nepůjčujte vůbec. Úvěr totiž budete muset pravidelně splácet, ať už se vám v podnikání bude dařit, nebo ne.

7. Nezvládnete všechnu práci sami a plánujete přijmout zaměstnance? Bude to znamenat další pravidelné výdaje, a to značné. Kromě vyplacené mzdy za zaměstnance odvádíte státu další sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnancům platíte i dobu, kdy nepracují - dovolenou, zákonné překážky v práci, prvních čtrnáct dní nemocenské ... Opět bez ohledu na to, zda se vašemu podnikání zrovna daří, nebo ne.

8. Stejně jako v životě, i v podnikání platí "Jednou jsi dole, jednou nahoře". Možná to tady platí dvojnásob. Pokud jste v posledních měsících nebo dokonce letech dosahovali určitého příjmu, nikde není řečeno, že to tak musí být i další měsíc nebo další rok! Stačí výkyv na trhu, odchod jednoho důležitého zákazníka, nový módní trend, který jste nezachytili ... a vaše podnikání se může poměrně rychle propadnout do červených čísel. U některých druhů podnikání musíte počítat také se sezónními výkyvy, s tím, že některé měsíce v roce budou příjmově slabší. Opět je třeba mít pro takové případy dostatečnou rezervu.

9. Celý rok se vám slušně dařilo a na konci roku máte na účtu pěknou sumičku? Než začnete utrácet za vánoční dárky, dejte si pořádnou hromádku stranou: začátkem příštího roku vás totiž čeká zaplatit daně a pravděpodobně i doplatek na sociální a zdravotní pojištění. Jejich výška vás možná nepěkně překvapí. (Budete li finančnímu úřadu posílat pravidelné zálohy na daň z příjmu, podaří se vám tento náraz poněkud ztlumit).

10. Nemusíte mít žádnou sofistikovanou finanční analýzu, na následující úvahu stačí prosté kupecké počty. Spočítejte si všechny vaše běžné měsíční výdaje, včetně všech spoření a splátek. Připočtěte k tomu očekávané měsíční výdaje na vaše podnikání (včetně splátek úvěrů a záloh na sociální a zdravotní pojištění a na daň z příjmu). Pak přidejte rezervu na neočekávané výdaje. Dostanete částku, kterou musíte minimálně vaším podnikáním vydělat. Pak to vydělte cenou za váš produkt nebo službu. Kolik produktů musíte prodat, za kolik hodin odvedených služeb vám musí zákazníci zaplatit, abyste se na tuto částku dostali? A je to vůbec reálné?

Tímto výčtem vás rozhodně nechci od podnikání odradit. Naopak, těch výhod je opravdu hodně. Sama jsem na volné noze už přes osm let a neměnila bych. Znám ale také lidi, kteří se do podnikání vrhli, aniž by výše uvedené body zvážili, a byli pak nepříjemně překvapeni. Vlastní podnikání prostě vyžaduje určitou finanční předvídavost a disciplinovanost. Jak moc si věříte, že ji v sobě máte?

 

Pokud už podnikáte, jaké tipy a strategie pro zvládání vašich financí vám nejvíce pomáhají?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Finanční desatero pro začínající podnikatele

Datum: 09.05.2019

Vložil: Mishra Nandan

Titulek: Lease and purchase BG/SBLC

We can deliver financial services instrument(BG/SBLC/MTN/DLC/LC) at affordable price to our customers in other to derive maximum utility. We understand that finding the right company to provide financial instrument is not easy. We are certified financial company that delivers banking instrument for lease which we adhere to our terms and condition. Over 96% of our clients are satisfied with our work whether it is business or financial service.

Once transaction is in progress, we ensure we keep you posted on the progress of your paper. We also get you connected to the provider for personalized service. Instead of stressing yourself out looking for financial instrument or company why not let professional like us deliver financial instrument to you within the time frame required by you.
BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

For further details contact us with the below information....

Contact Email:mishraexclusivefinance@gmail.com

Skype:mishraexclusivefinance@gmail.com

Datum: 19.01.2019

Vložil: tyler michael

Titulek: loan

Ahoj všem, jsem Tyler Micheal, jsem tak glade vrátit se na toto skvělé fórum svědčit o pomoci jsem dostal od Global Financial Loan Film. Byl jsem v zoufalé potřebě půjčky v jiné, abych byl osvobozen od dluhů a finančních otroctví, které mi na mně bývalý manžel. Bylo to opravdu špatné, že musím hledat pomoc od přátel, rodiny a dokonce i mé banky, ale někdo by mi mohl pomoci, protože moje kreditní skóre bylo opravdu špatné. Takže jsem procházel se svým počítačem a viděl nějaké svědectví od lidí, že Global Financial Loan Film pomáhal s půjčkou, pak jsem se rozhodl kontaktovat ho na jeho e-mailu {globalfinancialloanfilm1@gmail.com}, pak jsem dostal poštu od nich a já všechno, co se mě zeptalo. K mému největšímu překvapení přenesli na můj účet půjčku, kterou jsem požádala, a teď jsem tak šťastná, že jsem vyčistil svůj dluh a také jsem začal podnikat se zbývající částkou, abych se staral o sebe i rodinu. Pokud potřebujete úvěr, obraťte se na nejlepšího věřitele úvěru ze všech dob Global Financial Loan Film na email: (globalfinancialloanfilm1@gmail.com)

Datum: 03.12.2018

Vložil: Raymond Dosion

Titulek: Certified Bank Guarantee BG StandBy Letter of Credit SBLC

Are you an individual businessman or a business organisation that wishes to expand in business ??, we offer financial instrument such as BGs, SBLCs,MTNs, LCs, CDs and others on lease and sales at a rate of 4%+2% of the face value and reasonable conditionfrom a genuine provider. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs as well as in signatory project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication and any other project(s) etc.

Contact : Mr. Raymond Doison
Contact Email: crusaderbroker.bgassurance@gmail.com
skype:crusaderbroker.bgassurance
Whatsapp : +44 7459 947744

With our financial/bank instrument you can establish line of credit with your bank and/or secure loan for your projects in which our bank instrument will serve collateral in your bank to fund your project.

We deliver with time and precision as set forth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable and we work directly with issuing bank lease providers, this instrument can be monetized on your behalf for upto 100% funding. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

All relevant business information will be provided upon request.

BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

If Interested kindly contact me via

Email:~ crusaderbroker.bgassurance@gmail.com

Skype ID:crusaderbroker.bgassurance

serious enquiry only.

Genuine Provider for BG/SBLC(Bank Guarantee/Standby Letter of Credit)
I am Direct Provider's Mandate of BG & SBLC Lease 100% protected.

Datum: 03.12.2018

Vložil: Raymond Dosion

Titulek: DIRECT MANDATE OF BG/SBLC/LC/MTN PROVIDER

Are you an individual businessman or a business organisation that wishes to expand in business ??, we offer financial instrument such as BGs, SBLCs,MTNs, LCs, CDs and others on lease and sales at a rate of 4%+2% of the face value and reasonable conditionfrom a genuine provider. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs as well as in signatory project(s) such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Telecommunication and any other project(s) etc.

Contact : Mr. Raymond Doison
Contact Email: crusaderbroker.bgassurance@gmail.com
skype:crusaderbroker.bgassurance
Whatsapp : +44 7459 947744

With our financial/bank instrument you can establish line of credit with your bank and/or secure loan for your projects in which our bank instrument will serve collateral in your bank to fund your project.

We deliver with time and precision as set forth in the agreement. Our terms and Conditions are reasonable and we work directly with issuing bank lease providers, this instrument can be monetized on your behalf for upto 100% funding. Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

All relevant business information will be provided upon request.

BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!

If Interested kindly contact me via

Email:~ crusaderbroker.bgassurance@gmail.com

Skype ID:crusaderbroker.bgassurance

serious enquiry only.

Genuine Provider for BG/SBLC(Bank Guarantee/Standby Letter of Credit)
I am Direct Provider's Mandate of BG & SBLC Lease 100% protected.

Datum: 31.05.2018

Vložil: Muhammed Emir Harun

Titulek: Geniune BG/SBLC for Lease and Purchase

We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that is the best and safest strategy for our clients.e.t.c

DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG)

2. Currency : USD/EURO

3. Age of Issue: Fresh Cut

4. Term: One year and One day

5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)

6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2

7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties

8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c

9. Delivery Term: Pre advise MT799 first. Followed By SWIFT MT760

10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103

11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



Name: Muhammed Emir Harun

Contact Mail :info.financewizardltd@gmail.com

Skype: info.financewizardltd@gmail.com

Datum: 06.02.2016

Vložil: Mr.Rapheal

Titulek: raphealjefferyfinance@gmail.com

Pozor požádal: Nabízíme všechny druhy úvěru ve výši 3% úrokové sazby, laskavě
Napište nám pro více informací o používání dnes v případě zájmu. Naše půjčky
dobře pojištěni pro maximální bezpečnost je naší prioritou a 100% legitimní,
a my jsme dobře zaznamenány, e-mail: raphealjefferyfinance@gmail.com
jméno:
adresa:
Telefonní číslo:
Částka potřebná:
doba trvání:
věk:
pohlaví:
CEO / Email: raphealjefferyfinance@gmail.com
S úctou je.
Pane. Raphealdsfcr

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek