Hlava 22 při změně kariéry

23.03.2016 14:14

Znáte úžasný román Josepha Hellera Hlava 22, nebo jste viděli stejnojmenný film? Pak víte, co "Hlava 22" znamená - dvě věci nebo podmínky, které se vzájemně vylučují. Abyste dosáhli té první, musíte nejdřív splnit tu druhou, ale splnění druhé vám zároveň znemožňuje dosažení té první.

Lidé, kteří se odhodlávají zásadním způsobem změnit svoji práci nebo kariéru, často narážejí na podobné "Hlavy 22". Například:

Abych mohl rozjet nový zajímavý projekt, kterým bych se chtěl v budoucnu živit, potřebuju spoustu času na jeho přípravu, a také nějaké peníze (vstupní kapitál), které ale nemám. Pokud chci vydělat peníze navíc, musím trávit ještě víc času ve své současné práci, a nezbývá mi tak žádný čas na přípravu mého vlastního projektu. Pokud si vyčlením čas, který potřebuju na svůj projekt, nemohu pracovat přesčas a nevydělám si tak potřebné peníze.

Abych mohla dělat práci svých snů, musela bych v ní získat nějakou praxi, jinak mě nikde nezaměstnají. Abych získala potřebnou praxi, museli by mě v nové profesi nejdřív někde zaměstnat, což ale bez předchozí praxe nepůjde.

Abych se mohl rekvalifikovat na novou profesi, musel bych absolvovat měsíční kurz, který stojí hodně peněz. Abych mohl měsíc chodit do kurzu, musel bych dát výpověď ze současné práce. Když dám výpověď z práce, zústanu bez příjmu a nebudu si moct dovolit zaplatit rekvalifikační kurz.

Atd. Atd.

Zní vám to povědomě? Taková "Hlava 22" vypadá jako dokonalá past - není z ní východiska. A protože situaci vnímáme jako neřešitelnou, nakonec to vzdáme a zůstaneme tam, kde jsme - ve své staré práci, která nás tak nebaví!

Cítíte se také chyceni v podobné pasti?

Je ale situace skutečně tak bezvýchodná? Záleží na tom, jak se na ní díváme a jak o ní přemýšlíme. Pokud se díváme a myslíme tak, jako obvykle, jako jsme se dívali a přemýšleli už tisíckrát předtím, vidíme pořád jenom neřešitelný protiklad.

Ale přesto existuje mnoho lidí, kteří byli v podobné situaci, a změnu přesto dokázali udělat! A byli úspěšní! Jak se jim to povedlo?

Nejdůležitější kouzlo spočívá v tom, vyjít z pomyslné "krabice", ve které nás naše myšlenky uvěznily. Začít myslet jinak, "out of the box". Podívat se na věc s větším nadhledem, z jiných úhlů pohledu, najít nové nebo alternativní možnosti ...

Tohle často nedokážeme sami, právě proto, že jsme v té své krabici tak pevně uvězněni. Potřebujeme někoho, kdo nám v tom pomůže. Ideálním partnerem může být kariérový kouč.

Jakmile jednou vyjdeme ze své krabice a najdeme novou možnost řešení, zdá se nám najednou tak snadná a jasná! Jak to, že jsme ji předtím neviděli?

A možností vždycky v každé situaci existuje mnoho, jenom pro nás momentálně nejsou přístupné, nevidíme je, nebo je nechceme vidět.

 

Vzpomínáte si, jaké řešení Hlavy 22 nakonec našel kapitán Yossarian?

A jaká je ta vaše "Hlava 22"?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Hlava 22 při změně kariéry

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek