Inspirujte se od malířů

09.10.2015 11:57

Jeden můj klient mi před časem vyprávěl svůj sen. Přišel do místnosti, ve které stál malířský stojan s obrazem, zakrytým bílým přehozem. Nějakým způsobem věděl, že na tom obrazu je namalována jeho budoucnost, a až se na něj podívá, bude vědět, co a jak má dělat sám se sebou a se svým životem. Přesto se ke stojanu přibližoval pomalu a váhavě. Přehoz, zakrývající obraz, byl zcela neprůhledný. Několikrát se ho dotknul prsty, ale pak ruku zase stáhnul. Nakonec se odhodlal a přehoz prudce strhnul. Zůstal však stát jako opařený - v rámu na stojanu bylo jen čisté malířské plátno.

Jak moc ten sen připomíná situaci mnoha lidí, kteří chtějí změnit svoji kariéru! Doufají, že někde existuje ten jasný obraz. Stačí ho najít, podívat se na něj a budou mít jasno v tom, jaká práce je pro ně ta pravá! A tak hledají a hledají - někdy sami, jindy se ptají svých přátel, nebo si chtějí ten obraz koupit u kariérových poradců.

Jenže ten obraz naší ideální kariéry v žádné galerii nevisí. Nikdo ho za nás ještě nenamaloval. Ano, možná tam visí různé obrazy, které namalovali naši rodiče, naši učitelé, naši partneři ... Jsou na nich jejich představy o tom, co bychom měli dělat a jak bychom měli žít. Jenže to jsou jejich obrazy, ne naše. Každý z nás nakonec stojí před tím svým čistým plátnem.

Víme, že je možné to plátno zaplnit. Víme, že je možné namalovat krásný obraz, vždyť už jsme jich v životě kolem sebe tolik viděli. Jenže nevíme, jak začít. Do jaké barvy namočit štětec, kde udělat první tah? Co když ten obraz zkazíme a už to nepůjde napravit?

Když už tady používám metaforu umění, pojďme se podívat, jak vlastně postupují umělci, malíři, když stojí před prázdným plátnem, z něhož má vzniknout obraz. Můžeme se od nich v něčem inspirovat?

Tady je několik důležitých poznatků:

Když malíř začíná pracovat na novém obraze, nikdy nezačne nanášet rovnou barvy na plátno. Nejdřív si udělá celou řadu skic, náčrtů - nejdřív třeba obyčejnou tužkou na kousky papíru, pak zkouší různé barevné odstíny ... Nedělá si ambice, že hned ta první skica musí být dokonalá. Dělá další a další, zkouší různé varianty, experimentuje s různými náměty, rozvržením, barvami, dokud není s výsledkem spokojen.

I my bychom si při vytváření představy o své nové práci měli dát načas, zkoumat různé varianty, zkoušet malé experimenty, dát prostor svojí kreativitě. Pokud nám nějaká oblast připadá zajímavá, nemusíme hned dneska dávat výpověď a od zítřka se vrhnout do nové práce. Můžeme si to zatím zkusit nezávazně, v malém. Třeba ve svém volném čase, formou brigády, stáže, dobrovolnické činnosti ... Můžeme najít někoho, kdo v takové oblasti už pracuje, a zjistit od něj, jaké to doopravdy je.

Malíř často hledá inspiraci v jiných obrazech, v jiných uměleckých dílech, navštěvuje galerie a výstavy, nechává na sebe působit díla jiných umělců. Ale pokud ho něco zaujme, nesnaží se to do všech detailů okopírovat - to by pak nebyl malíř, ale plagiátor.

My se také můžeme inspirovat lidmi kolem nás. Najděme ve svém okolí lidi, kteří mají zajímavou kariéru, které jejich práce naplňuje a baví. Nezáviďme jim to, ale ptejme se jich, jak to udělali, hledejme, v čem se od nich můžeme poučit. Jejich úspěšnou kariéru však nemůžeme úplně zkopírovat, i kdybychom dělali do puntíku to samé, co dělali oni. Mohou nám však dobře poradit, být pro nás motivací.

Největší malířští mistři v historii netvořili své obrazy sami - měli řadu pomocníků, měli své múzy, podporovatele a sponzory, ale také své učitele, mentory a kritiky.

Ani my nevymyslíme svoji báječnou novou kariéru, když budeme sedět sami doma na gauči, i kdybychom si při tom okousali všechny nehty. Nápady přijdou, když o tom budeme mluvit s jinými lidmi. Když budeme mít podporu svých blízkých. Když někoho požádáme o informace, radu, názor. Když si najdeme dobrého kouče. Žádná dobrá myšlenka, žádný dobrý projekt nevzniknul v úplné izolaci. Nejhorší, co můžeme udělat, je tajit své záměry před okolím a zpívat si s Karlem Gottem "To musím zvládnout sám ...".

 

Jak můžete tyto náměty využít při vytváření jasného obrazu vaší budoucí kariéry?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Inspirujte se od malířů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek