Iva (50): Z učitelky zahradnicí

09.01.2014 13:52

Původní profesí jsem učitelka a učila jsem 19 let na gymnáziu. O změně jsem nepřemýšlela, přišlo mi normální v tomto povolání zůstat. Pak ale najednou bylo všechno jinak. Po výměně ve vedení školy a propuštění několika kolegů se klima školy pro mne změnilo natolik, že jsem začala přemýšlet o odchodu. Vnímala jsem velkou únavu z prostředí, kde nejsem ráda a není vůči mě přátelské.
Po několika měsících zvažování jsem dala výpověď a zaregistrovala se na pracovním úřadě. Toto rozhodnutí mi usnadnila skutečnost, že mám již dospělé samostatné děti a svůj dům bez dluhů. Řekla jsem si, že když už dělám změnu, tak bude pořádná. Rozhodla jsem se, že se do školství už nevrátím a že úplně změním svoji profesi. Naprosto jsem změnila zažité stereotypy  a osvobodila se od tlaku okolí.
Nyní pracuji jako zahradnice v bylinkové zahradě a chystám se na lektorování kurzů o bylinkách pro děti i dospělé. Poznávám nové lidi, učím se nové věci, jsem v kontaktu s přírodou a zcela mne to uspokojuje.
Období, kdy člověk hledá práci je těžké, bez jistoty výdělku se nedá žít spokojeně. Na druhou stranu je potřeba se nebát změny, protože všechno má svůj čas a pokud neuděláte rozhodný krok, nikam se nemůžete v životě posunout. Já si velice dobře uvědomuji, že ani tato práce nemusí být poslední, ale těší mě a jsem spokojená a vím, že v českém školství už pracovat nebudu.