Jak bráníte sami sobě?

14.10.2013 14:16

Jeden ze zakladatelů koučinku, Timothy Gallwey, byl původně tenisovým trenérem. Při trénincích si všímal toho, co nejvíce ovlivňuje výkon hráče, co mu pomáhá výkon zlepšit a v utkání zvítězit. Přišel na to, že technická stránka hry není tím nejdůležitějším faktorem. To, co skutečně rozhoduje o výhře či prohře v zápasu, je to, co se odehrává v mysli hráče. Gallwey to vyjádřil takto: „Stav naší mysli je mnohem silnější soupeř, než ten na druhé straně dvorce“. Tu nejdůležitější hru hrajeme sami se sebou. Gallwey ji nazval vnitřní hrou (inner game). To, jaký výsledek očekáváme, to, jak v duchu komentujeme své výkony, rozhodujícím způsobem ovlivňuje výsledek našeho snažení. Platí to nejen v tenise nebo v jiných sportech, ale ve všech činnostech, které děláme. Pokud se soustřeďujeme na něco negativního („Hlavně to nesmím zkazit“, „Nebudu se nervovat“), přesně takový výsledek obvykle dostaneme (zkazíme to, budeme nervózní).

Ve změně kariéry nám obvykle nebrání naše okolí, druzí lidé. Nejvíce bráníme sami sobě tím, že dáváme průchod "vnitřnímu kritikovi" v naší hlavě, že se soustřeďujeme na naše obavy a negativní očekávání. Pokud dopředu očekáváme, že v něčem neuspějeme, naše očekávání se obvykle naplní.

Někdy nenajdeme odvahu pustit se do své vysněné práce, protože sami sebe podceňujeme. Obáváme se předem, zda to zvládneme, zda budeme schopni se naučit tolik nových věcí, zda uspějeme. Zůstaňme ještě chvíli u příkladu s tenisem: Pokud chceme něčeho dosáhnout, pokud se chceme v něčem zlepšit, mnohem lepší než zaměřovat se na výsledek („Musím dát bod“) je zaměřit se na proces („Jak jsem odehrál/a ten míč? Kam přesně šel ten úder? Jak vysoko letěl míč nad sítí? Jakým směrem rotoval?“). Takové otázky nám umožňují lépe vnímat realitu, soustředit se a díky tomu i dosáhnout lepšího výkonu. Pokud se neustále snažíme dělat něco správně, sami sebe tím stresujeme. Pokud průběžně nezaujatě sledujeme, co děláme a jaký to má efekt, získáváme tím zpětnou vazbu a zlepšení pak najednou přichází „jakoby samo od sebe“.

Soustřeďte se na to, kam chcete jít, nikoli na to, čeho se bojíte. Henry Ford prohlásil: „Překážky jsou ony obávané věci, které spatříme, když odvrátíme pohled od svého cíle“.

 

Jak a čím nejvíce bráníte sami sobě v dosažení změny?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: Jak bráníte sami sobě?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek