Jak hledat úplně jinou práci?

23.10.2015 16:44

Rozhodli jste se změnit svoji dosavadní práci, která už vás nenaplňuje a neuspokojuje. Hledáte pro sebe zcela nové pracovní uplatnění. Nemáte ale chuť nebo odvahu rozjet svůj vlastní byznys, chcete být nadále zaměstnancem. Jak postupujete při hledání nové práce?

Dříve platilo (a možná si to často ještě stále myslíme), že úspěšné hledání práce probíhá v následujících krocích:

1. Hledej volná místa (inzeráty v novinách, online na pracovních serverech, v personálních agenturách ...).

2. Požádej o inzerované volné místo (vyplň přihlašovací formulář, přilož CV, motivační dopis ...).

3. Připrav se na pohovor (zjisti si něco o firmě, připrav si odpovědi na otázky, které pravděpodobně dostaneš ...).

4. Jdi na pohovor (pokud jsi měl/a to štěstí, že tě pozvali).

5. Čekej. Doufej.

6. Opakuj celý proces.

Často to tedy není jednorázový proces, ale spíš kolečko, cyklus, kolotoč.

Takže jakmile cítíme potřebu svoji práci změnit, máme tendenci automaticky naskočit do tohoto kolotoče a točit se v něm tak dlouho, dokud buď někde konečně neuspějeme, nebo nás to nepřestane bavit.

Pokud nechcete jenom změnit zaměstnavatele a dělat někde jinde totéž v bleděmodrém, ale hledáte zásadní změnu, a pokud přitom využíváte pouze tuto tradiční strategii, jste téměř vždy v nevýhodě. Nemáte pravděpodobně dost zkušeností a praxe, abyste mohli soutěžit s kandidáty, kteří v dané oblasti už dlouho pracují. Chybějí vám "inside" informace a kontakty. Potenciální zaměstnavatel může vaše přijetí vnímat jako velké riziko.

A když přijdete do personální agentury se svým brilantně zpracovaným CV (které je ovšem plné věcí, které jste dosud dělali, ale které už v budoucnu nechcete dělat), budou vám stále a stále nabízet místa, která se domnívají, že jsou pro vás "vhodná" - tj. něco velmi podobného tomu, co jste dosud dělali (a už nechcete dělat).

Pokud postupujete tradičním způsobem, možná také zjistíte, že se ucházíte o práci u firem či společností, které vás nijak zvlášť neoslovují. Jedna moje známá nedávno absolvovala koučovací výcvik a chtěla by se stát interním koučem ve firmě. Vím o ní, že je blázen do zdravé výživy a zdravého životního stylu a zapřísáhlá odpůrkyně kouření. Nedávno se mi přiznala, že odpověděla na inzerát na práci ve velké tabákové firmě. Když jsem se jí ptala, proč proboha chce pracovat právě u této firmy, řekla mi: "U takové firmy vlastně vůbec pracovat nechci, není mi vůbec sympatická, ale právě teď inzerují pozici interního kouče, a to je něco, co bych hrozně chtěla dělat, a dokonce splňuju skoro všechny jejich požadavky!" Odpověděla jsem, že mi to připadá, jako kdyby šla na rande s někým, kdo se jí vůbec nelíbí a vůbec jí nepřitahuje, jenom proto, že je zrovna pátek večer, ona se nudí a ten dotyčný má zrovna čas.

Jenomže pravděpodobnost, že společnost, ve které byste opravdu chtěli pracovat, právě v tuto chvíli inzeruje volné pracovní místo na vaší vysněné pozici, a vy zároveň splňujete všechny jejich požadavky, je velice, velice malá. Řekla bych spíš mizivá.

Jestliže hledáte jen podle volné pozice, nikoli podle zaměstnavatele, může se stát, že i když uspějete, budete za krátkou dobu opět zoufale toužit po změně (i když možná tentokrát z jiných důvodů).

Zkuste to otočit. Napište si svůj seznam "TOP 10" společností, pro které byste opravdu rádi pracovali. Jsou vám sympatické. Jejich firemní hodnoty korespondují s vašimi hodnotami. Přispívají k něčemu dobrému. Dělají svět lepším. Atd. atd. - zvolte si sami kritéria, která jsou důležitá pro vás.

Máte svůj seznam hotový? Tak co kdybyste tyto společnosti teď zkusili kontaktovat? Pošlete jim dopis, ve kterém vysvětlíte, proč jsou předmětem vašeho obdivu a jakou hodnotu byste vy mohli do jejich organizace přinést. Nebo - pokud je to aspoň trochu možné - je navštivte osobně a řekněte jim to. Zkuste to jen tak - jako hru. Jen abyste viděli, co se stane.

Zdá se vám to nereálné? Nesmyslné? Předem odsouzené k neúspěchu? Možná, ale právě tímto způsobem se několika lidem, které znám, podařilo najít svou "práci snů".

Je všeobecně známou pravdou, že většina volných pracovních míst není nikdy inzerována. Rozhodně to platí pro ty nejatraktivnější a nejzajímavější. A je také možné, že si vaše vyhlédnutá firma možná ještě ani neuvědomila svou potřebu určitou pracovní pozici vytvořit. (Například si ještě neuvědomila, jak přínosné by pro ni bylo mít svého interního kouče). Tak nechte inzeráty těm méně schopným a konvenčnějším lidem, a vydejte se svou vlastní cestou!

 

Jaké jiné netradiční cesty při hledání nové práce jste použili?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Jak hledat úplně jinou práci?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek