Jak nepropásnout dobré nápady?

18.08.2014 10:34

Moje klientka se rozhodla změnit práci, ale neví ještě přesně, co jiného by chtěla dělat. Potřebuje najít nějaké dobré nápady. Protože je jinak velmi zaneprázdněná, vyčlenila si na hledání nápadů čas - v sobotu odjela na chatu sama už ráno, než k večeru dorazí zbytek rodiny, bude mít spoustu času něco vymyslet. Na naše setkání po tomto víkendu přišla zklamaná: "Několik hodin jsem tam seděla, kousala tužku, a vůbec nic mě nenapadlo. Pořád jsem se točila v kruhu kolem věcí, které už vím. Nakonec jsem to vzdala a šla radši uklízet chatu."

Stalo se vám někdy něco podobného? Potřebovali jste něco vymyslet, a nápad nepřicházel? Důvod může být právě v tom, že jste si to uložili jako úkol.

Existují totiž dva typy osobní produktivity:

  1. produktivita, založená na povinnostech, a 
  2. produktivita, založená na inspiraci.

K produktivitě založené na povinnostech nás žene závazek, který jsme dali sobě nebo druhým, naše seznamy úkolů, termíny odevzdání, apod. Obvykle je sycena pocitem provinilosti, když to nebo ono neuděláme.

Produktivita založená na inspiraci je jiná. Nevzniká na povel, nedá se předem naplánovat, nemůžeme se k ní donutit. Prostě nás najednou napadne báječná myšlenka - často se to děje v neočekávaných chvílích nebo situacích - a my cítíme nával energie ihned se do ní pustit. Často však toto nutkání vědomě potlačíme, protože na našem seznamu úkolů je právě v tuto chvíli něco jiného, co bychom měli udělat. "Teď se tím nemůžu zabývat, napřed musím ..., a potom ještě musím ..."

Pokud pracujete na změně své práce nebo kariéry, buďte obzvlášť pozorní k těmto chvílím. I když se svým nápadům a inspiracím třeba zrovna teď nemůžete naplno věnovat, snažte se je postihnout a zaznamenat si je, abyste se k nim mohli vrátit později. Právě prostřednictvím těchto náhlých nápadů k vám totiž promlouvá vaše podvědomí, které na vaší "zakázce" pracuje neustále, i když se jí zrovna vědomě nezabýváte.

Dobré nápady často přicházejí ve chvílích, kdy jsme uvolnění, nebo když se věnujeme nějaké rutinní, zautomatizované činnosti, která příliš nezatěžuje naši mysl. Třeba když se koupeme ve vaně, když venčíme psa, když myjeme nádobí, když jdeme jen tak na procházku do lesa ... Noste si s sebou malý zápisníček, mějte doma na různých místech tužky a papírky, abyste měli potřebné pomůcky hned po ruce, když si chcete něco poznamenat. Někdy se takové nápady objevují i ve snu, hodí se proto mít tužku a papír i na nočním stolku vedle postele, ráno už si je totiž většinou nevybavíte.

A pokud je to aspoň trochu možné, poslechněte svou náhlou inspiraci, všeho nechte a pusťte se hned do realizace vašeho nápadu, nebo aspoň do prvního krůčku, který pro to můžete udělat. Třeba někomu zatelefonovat, něco si vyhledat na internetu, hodit si na papír několik bodů ...

Nemá příliš velký smysl si vymýšlení nových nápadů předem plánovat nebo si ho ukládat jako úkol na určitou dobu. Spíš se snažte do života dostat více chvil, kdy můžete relaxovat, kdy se můžete uvolnit, a spolehněte se na své podvědomí. Můžete mu také pomoci tím, že budete shromažďovat informace, číst inspirativní články, mluvit s lidmi, kterým se už podobná změna povedla.

 

V jakých situacích nebo v jakém prostředí k vám přicházejí nejlepší nápady?

Co vám pomáhá být kreativní?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Jak nepropásnout dobré nápady?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek