Jak překonat nejistotu?

08.10.2014 17:25

Kdy začnete pracovat na změně vaší kariéry, když máte tak málo času, máte obavy ohledně finančního zajištění, a vůbec se to celé zdá být tak riskantní podnik?

Co je ta nejdůležitější věc, která vám brání udělat změnu? Je to strach? Pohodlnost? Paralýza z analýzy? Zmatek? Frustrace?

Všechno tohle pravděpodobně cítíte a změnu vám to nijak neusnadňuje. Přesto je tu obvykle ještě jeden hlubší důvod, který vám brání něco udělat: pocit nejistoty.

Nejste si jisti tím, co vlastně doopravdy chcete dělat. Nejste si jisti, kde začít. Sužuje vás nejistota, jak vyjdete s penězi. Nebo si nejste jisti, zda je vůbec možné začít dělat něco nového, když s tím nemáte žádné zkušenosti.

Nejistota vyvyolává pocit rizika. Riziko způsobuje strach. Strach vede k tomu, že neuděláte nic a zůstanete tam, kde jste.

Jak tedy pracovat s nejistotou a rizikem? Dá se nějak zmenšit, překonat, odstranit? Hodně se můžeme naučit od podnikatelů, od lidí, kteří mají svou vlastní firmu nebo vlastní byznys. Ti se musí s rizikem a nejistotou potýkat na každém kroku, musí s ním umět žít. Jak to dělají?

Můžete teď říct, že podnikat přece začnou jenom ti lidé, kteří jsou k tomu psychicky uzpůsobeni, kteří mají asi už vrozenou vyšší odolnost vůči riziku a nejistotě.

Nemáte pravdu. Znám spoustu podnikatelů, kteří se v tomto ohledu nijak neliší od ostatních lidí. Také je sužuje pocit nejistoty, obavy a strach z budoucnosti. Jenže se naučili používat techniky, které jim pomáhají tuto každodenní nejistotu zvládnout. A jaké techniky to jsou? Například:

Zkoušejí nové myšlenky a nové nápady nejdřív v omezeném měřítku, jako "pilotní projekt". Zjišťují, co funguje a co nefunguje, o co je či není zájem, a poučí se z toho. Když pak tuto věc rozjedou ve velkém, pociťují už mnohem menší nejistotu, zda a jak to bude fungovat.

Pracují na svém vlastním rozvoji, dívají se do budoucna, zkoumají nové potenciální příležitosti, aby byli připraveni, pokud by například jejich oblast podnikání postihnul útlum a museli se pustit do něčeho nového.

Nesázejí vše na jednu kartu a diverzifikují riziko. Mají více různých zdrojů příjmu, více produktů či služeb, které generují zisk. Když jedna věc momentálně nic nevynáší, kompenzují to z jiných zdrojů.

 

Kterou z těchto technik můžete použít při změně své kariéry?

Napište svůj příspěvek do diskuse!

 

Diskusní téma: Jak překonat nejistotu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek