Jak vypadá vaše SÚV?

03.11.2015 11:34

Možná to znáte z vlastní zkušenosti. Rozhodli jste se změnit práci. Narazili jste na pracovní nabídku, o kterou byste opravdu hodně stáli. Odpověděli jste na ni a podařilo se vám úspěšně dostat do užšího výběru kandidátů. Byli jste pozvaní na pohovor. Sedíte v zasedací místnosti ve společnosti personalisty a vašeho potenciálního budoucího šéfa. Právě jste si z jeho úst vyslechli představení společnosti a nabízené pozice, a jen to ve vás posílilo pocit, že je to opravdu to pravé místo pro vás! Pak padne ta zásadní věta: "Tak, teď nám povězte něco o sobě".

Čím začnete? Jaká bude první věta, kterou o sobě řeknete? 

Jednomu mému klientovi se stávala zvláštní věc. Už několikrát se na základě svého perfektně vypracovaného životopisu dostal k osobnímu pohovoru na skutečně zajímavé místo. Na začátku měl pocit, že o něj manažer, se kterým mluvil, má opravdu zájem. Ale postupně, v průběhu rozhovoru, jako by ten zájem vyprchával. Po několika dnech mu firma sdělila, že byl sice výborným kandidátem, ale skončil na druhém místě. Vybrali někoho jiného. Začínal mít pocit, že je pěkný smolař. Věčně druhý.

Při výběrovém řízení je celá řada věcí, které vůbec nemůžete ovlivnit. V pracovním inzerátu jsou sice zformulované požadavky na uchazeče, ale ani když je do puntíku splňujete, nemůžete vědět, jak vypadá představa ideálního kandidáta v hlavě vašeho potenciálního zaměstnavatele, jací další uchazeči jsou ve hře, jaké další faktory hrají roli v jeho rozhodování.

Co ale ovlivnit stoprocentně můžete, je dojem, jaký po pohovoru zanecháte. Jak dokážete probudit zájem vašich posuzovatelů. Jak se dokážete odlišit od jiných uchazečů. Jak umíte sami sebe prodat.

Když jsem se svým klientem rozebírala, v jakém okamžiku poprvé pocítil ono ochladnutí zájmu, bylo to právě poté, když byl požádán "Řekněte nám něco o sobě". "Co jste odpověděl? O čem jste začal mluvit?", ptala jsem se ho. "No to je samozřejmé", řekl mi na to, "začal jsem rekapitulovat svůj životopis, co jsem vystudoval, kde jsem pracoval ..."

Pokud v takové chvíli uděláte totéž a začnete opakovat informace, které jsou uvedené ve vašem CV, co se stane? Váš potenciální zaměstnavatel si je už přece přečetl, a na jejich základě vás pozval k rozhovoru. Nepotřebuje je v tuto chvíli slyšet znovu. Co tedy potřebuje slyšet? Co vzbudí jeho zájem?

Na všech kurzech obchodních dovedností se učí jedna základní věc. Chcete-li něco prodat, nepopisujte produkt, který nabízíte. Místo toho se snažte zjistit, jaká je potřeba vašeho zákazníka, a pak svůj produkt představte jako něco, co právě tuto potřebu uspokojí!

Při výběrovém řízení je to vlastně podobné. Jen ten produkt, který nabízíte, jste vy sám. Pro budoucího zaměstnavatele skutečně není nejdůležítější přesný název vašeho studijního oboru nebo detailní výčet všech vašich pracovních zkušeností. Potřebuje vědět, jestli tím, že vás přijme, uspokojí nějakou konkrétní potřebu nebo potřeby, které v tuto chvíli má.

A tady přichází na řadu vaše SÚV. Ne, není to typ automobilu. Tato zkratka znamená "Silná Úvodní Věta". Hned první větou, kterou o sobě řeknete, musíte vzbudit zájem vašeho protějšku při pohovoru a naznačit mu, že právě vy jste ten pravý. Místo zautomatizovaného "Studoval jsem to a to, pracoval jsem tam a tam ..." si zkuste předem zformulovat vaši SÚV, která reaguje na vyslovenou nebo odhadovanou potřebu manažera nebo organizace. Může znít třeba takto: 

"Jsem člověk, který ..., protože ..."

Nějaký konkrétní příklad? "Jsem člověk, který vám dokáže pomoci rychle zvýšit prodeje, protože právě to se mi s mým prodejním týmem podařilo v předchozím místě". "Jsem člověk, který vám vytrhne trn z paty, protože můžu nastoupit okamžitě". "Jsem člověk, který určitě přispěje ke zklidnění situace ve vašem týmu. Moji kolegové na mě vždycky oceňovali moji rozvahu a schopnost zvládat stresové situace"

Takovou SÚV si musíte samozřejmě připravit vždy na míru dané pozici a situaci, nevystačíte s jednou univerzální větou. Často ji musíte operativně zformulovat až v průběhu pohovoru, jakmile se vám podaří zachytit důležitou potřebu zaměstnavatele.

 

Jak by mohla vypadat vaše SÚV?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Jak vypadá vaše SÚV?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek