Jak získat vytoužené zaměstnání?

14.01.2014 13:32

Nejste spokojeni ve své současné práci a hledáte nové zaměstnání? Víte, co chcete dělat a na jaké pozici byste chtěli pracovat? Sledujete inzeráty v tisku a na internetových pracovních serverech a jakmile se tam objeví podobná pozice, okamžitě reagujete? Už jste takto rozeslali desítky životopisů a motivačních dopisů a stále bez úspěchu?

Problém může být v tom, že používáte tradiční strategii pro hledání místa, a tu kromě vás používají i tisíce dalších lidí. Nevíte dopředu, jakou máte konkurenci (tj. kolik a jakých dalších kandidátů se o danou pozici uchází) a nemůžete to ani nijak ovlivnit. Navíc je tento způsob hledání pouze pasivní a reaktivní. Jak vysoká je pravděpodobnost, že firma z okruhu těch, pro které byste chtěli pracovat, právě teď nabídne na pracovním trhu pozici, kterou byste chtěli zastávat, a že navíc zformuluje své požadavky na uchazeče tak, že je budete všechny splňovat?

Je tady ještě druhá možnost - jít na to z opačné strany a použít aktivní přístup. Ostatně věděli jste, že většina pracovních pozic se obsadí, aniž by byly vůbec inzerovány? Aktivní přístup předpokládá udělat následující kroky:

Vytvořte si seznam firem a organizací, které splňují vaše kritéria jako "firma, pro kterou bych chtěl pracovat". Vaše kritéria mohou zahrnovat například velikost firmy, její umístění, zaměření, pověst ... Je-li takových firem hodně, vyberte si svých "Top 10".

Zjistěte, kdo je v každé z těchto firem odpovědný za výběr zaměstnanců na pozice, které vás zajímají. Může to být personalista, manažer nějakého útvaru, nebo třeba přímo ředitel či jednatel firmy. Zjistit to může být někdy trochu detektivní práce. Budete asi muset využít vaši síť kontaktů, získat přes ně kontakt na někoho, kdo v takové firmě už pracuje nebo pracoval, a přes něj se dopídit ke konkrétnímu jménu.

Zaktualizujte svoje CV a připravte si pádné argumenty, proč právě vy budete pro danou firmu na dané pozici přínosem.

Zkontaktujte odpovědného člověka mailem nebo telefonicky a pokud to bude možné, domluvte si osobní schůzku, na které se mu představíte. Pokud nedosáhnete osobní schůzky, dohodněte alespoň to, že zašlete svoje CV s průvodním dopisem přímo k jeho rukám.

Udělejte to, i když firma aktuálně nikoho na vaši vytouženou pozici nehledá. Třeba právě zítra dá někdo výpověď, odejde na mateřskou nebo dojde k organizační změně, která vyvolá personální "škatule, hejbejte se". A váš životopis bude právě po ruce! Nebo možná dokážete na osobní schůzce zaujmout natolik, že pro vás firma nové pracovní místo vytvoří!

 

Podařilo se vám získat práci, jakou jste chtěli, jinak než tradičním způsobem?

Jaký postup se vám osvědčil?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Jak získat vytoužené zaměstnání?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek