Jak zjistit, co jiného byste měli dělat?

16.01.2014 13:36

Nejste spokojeni s prací, kterou děláte, ale nemáte představu, co jiného byste mohli dělat? To je poměrně častá situace. Kde vzít nápad? Kde hledat inspiraci?

Často si myslíme, že odpověď je skrytá v nějaké zcela nové, objevné myšlence, která nás ještě nenapadla. Někde přece musí existovat "ta pravá" práce pro nás, naše dosud neodhalené poslání! Musí to být něco převratného, nečekaného, něco co se objeví jako blesk z čistého nebe, a my si řekneme AHA! a budeme mít JASNO.

Ve většině případů to tak neprobíhá. Mnozí lidé, kterým se podařilo najít novou oblast uplatnění a zcela změnit svoji kariéru, říkají, že důležité náznaky a signály toho, kam se vydat, měli kolem sebe už dávno, jen si jich nevšímali nebo je nedokázali rozpoznat.

Zkuste tedy hledat nápovědu ve vašem současném životě. Rozhlédněte se kolem sebe, třeba u vás doma nebo na vašem pracovišti - co se tam nachází, čím jste se obklopili? Co čtete? Jaká témata si vyhledáváte na internetu? Projděte si všechny aktivity, které děláte během běžného dne. Pak aktivity, které děláte jen občas, když máte volno, když máte dovolenou. Co z toho děláte opravdu rádi a s chutí? Co vás na tom baví? Čeho byste rádi dělali víc, kdybyste na to měli čas? Co vám opravdu dobře jde? Zeptejte se na to i druhých lidí - naše nejdůležitější silné stránky totiž často využíváme tak samozřejmě a přirozeně, že je ani sami nepovažujeme za nějaké zvláštní schopnosti. V čem se na vás druzí lidé obracejí s žádostí o pomoc, o radu?

Přestaňte hledat Velkou Odpověď, která se náhle vynoří kdesi nad horizontem, ale začněte hledat malé směrovky, které jsou už teď kolem vás.

Věci, které děláme rádi a s chutí, které nám jdou a baví nás, kterým věnujeme svůj čas - to jsou věci, ke kterým jsme spontánně přitahováni a můžeme kolem nich vybudovat svou příští kariéru. Často nám ale připadají tak samozřejmé, že jim nevěnujeme pozornost a nenapadne nás uvažovat o nich jako o vodítkách k nové práci.

Takové signály nebo nápovědy, které objevíte, vám ještě nemusí dát hned jasnou představu o budoucí práci, ale povedou k dalším signálům a nápovědám - tím, že o nich začnete víc přemýšlet, mluvit o nich s dalšími lidmi, vyhledávat si informace ...

Naši "práci snů" už totiž obvykle v nějaké formě a v nějakém rozsahu v současnosti děláme, jenom si to neuvědomujeme.

 

Co by mohlo být vaší důležitou nápovědou na cestě k nové práci?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Jak zjistit, co jiného byste měli dělat?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek