Jaký máte vztah ke slovu "práce"?

24.03.2014 15:12

Co to znamená změnit kariéru? Změna kariéry není jenom o změně pracovního místa či zaměstnavatele. Je to víc než jen změna prácovní náplně či pracovního oboru. Je to o zkoumání vlastní identity, priorit, hodnot, svého místa ve světě. Změna kariéry vyvolává řadu otázek o sobě samém.

Jakmile se jednou rozhodnete pro změnu, jakmile jednou vypustíte toho džina z láhve, je velmi těžké dostat ho zpátky. Člověk začíná objevovat další a další věci sám o sobě, mnoho nového se učí, vyvstávají další otázky. Začínáte se dívat na svět kolem sebe jinýma očima, z nové perspektivy.

Jednou z nejdůležitějších změn může být (alespoň pro mě byl) nový pohled na slovo "práce", nové vnímání tohoto pojmu.

Od dětství nám vštěpovali, že práce je něco jako "nutné zlo". Říkali nám, že práce není zábava, ale povinnost, která se musí nějak vydržet. Také nás učili klást rovnítko mezi slova práce a peníze, a práci vnímat jen jako způsob vydělávání prostředků na život.

Když čteme nebo posloucháme v médiích různá interview se slavnými lidmi, například s herci či hudebníky, slyšíme je mluvit o své práci s láskou a nadšením. Pro ně je práce většinou součástí jejich osobnosti, protředkem jejich sebevyjádření a seberealizace. Umělci si většinou nestěžují, že "musí chodit do práce", ani nemluví o potřebě "rovnováhy mezi prací a osobním životem". Jejich práce je totiž zásadní a nedílnou součástí jejich života, oddělovat práci a život pro ně nedává žádný smysl.

Ale proč by to pro nás ostatní mělo být jinak?

Když změníme svůj způsob uvažování o "práci", úplně to změní i směr našich úvah o tom, co bychom mohli nebo měli dělat. Obzory se najednou rozšíří. Místo hledání "škatulky", do které se nejlépe napasujeme, může najednou otázka znít úplně jinak: "Jak a čím mohu nejlépe a zcela autenticky přispět světu kolem sebe? Jakou přidanou hodnotu mohu já osobně - se svými jedinečnými vlastnostmi a schopnostmi - světu přinést? Jakou prací mohu nejlépe vyjádřit to, kdo jsem, co chci, co si myslím? Jako kdo chci zůstat v mysli a v paměti druhých lidí?"

Takovou nabídku práce ale v žádném pracovním inzerátu nenajdete. Možná taková práce ještě ani neexistuje. Možná budete první, kdo ji vytvoří!

 

Kdyby měla vaše práce vyjadřovat vaše "já", vaši jedinečnost, vaši individualitu, co by to bylo za práci?

Napište svůj příspěvek do diskuse!

Diskusní téma: Jaký máte vztah ke slovu "práce"?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek