Je to vůbec možné?

03.10.2013 12:52

Věříte tomu, že je možné, abyste dělali něco, co máte opravdu rádi, co vás baví, co vás skutečně naplňuje a uspokojuje?

Když se lidí zeptám, co by skutečně chtěli dělat, kdyby mohli dělat cokoliv, kdyby neexistovalal žádná omezení, většinou se zasní a upřou svůj zrak kamsi do dálky. Když si v duchu začnou představovat práci svých snů, obličej se jim rozzáří a chvíli vypadají, jakoby se vznášeli v oblacích.

Pak sebou ale trhnou a rychle se vrátí nohama zpátky na pevnou zem. A svůj sen si hned začerstva zcenzurují: "Nemá cenu mluvit o tom, coby kdyby. když to stejně není možné".

Při představě překážek, které mohou nastat, je celkem přirozené, že se některým lidem změna jejich kariéry zdá zcela nemožná. Udělat takovou změnu skutečně není jednoduché a nemusí to být žádná procházka růžovým sadem. Bude to stát hodně vynaloženého času a úsilí, možná to bude znamenat dočasný pokles příjmů. Může to být běh na dlouhou trať. Možné to ale je, a určitě máte kolem sebe příklady lidí, kteří to dokázali.

Důležité je udržovat si pozitivní naladění a zaměření na cíl. Co ale dělat, když vás přepadnou pochybnosti? Tady je několik tipů:

  • Začít dělat to, co chceme (kam nás srdce táhne) zatím v malém měřítku, vyčlenit si na to nějaký čas v běžném pracovním týdnu. Řada úspěšných firem vyrostla takhle organicky, postupně, aniž by jejich zakladatelé měli předem jasný plán. Můžete zůstat v současném zaměstnání na částečný úvazek a přitom si vyzkoušet jinou práci na dohodu, na živnostenský list nebo třeba formou dobrovolnické činnosti...
  • Nesrovnávat se s již úspěšnými lidmi v cílovém oboru (umělci, odborníky, podnikateli ...). Můžete se od nich inspirovat, učit, ale každý má svou vlastní nezaměnitelnou cestu, jedinečné vlastnosti a schopnosti, silné a slabé stránky. Využijte ty svoje, a třeba právě od vás se za pár let budou učit ostatní!
  • Být trpělivý a laskavý sám k sobě, nekritizovat a neshazovat sám sebe, když něco nejde dost rychle. Žádná důležitá změna se neodehraje ze dne na den!
  • Jít do akce, začít hned dělat konkrétní kroky (třeba zatím malé). Místo představování si, co bychom mohli dělat - prostě to začít dělat (třeba přihlásit se do kurzu, udělat si jednoduché webové stránky, nabídnout na internetu svůj první výrobek ...). Je to jako sněhová koule, která se postupně nabaluje, jen je třeba ji uvést do pohybu.

A co je důležité: Lepší je něco udělat, než celý zbytek života litovat, že jsme se o to nepokusili!

 

Co nejvíce pomohlo vám překonat pochybnosti při změně kariéry?

Napište svůj příspěvek do diskuze!

Diskusní téma: Je to vůbec možné?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek