Jsou vaši kolegové vaše krevní skupina?

25.08.2014 15:00

Pro naši spokojenost v práci je důležité nejen to, co děláme, ale i to, jakými lidmi jsme přitom obklopeni, jací lidé jsou denně kolem nás.

Máte kolem sebe lidi, kteří s vámi mají stejnou "vlnovou délku"? Jsou vaši kolegové "vaše krevní skupina"? Vyznávají podobné hodnoty jako vy? Jsou pro ně důležité podobné věci?

Nebo trávíte svůj čas mezi lidmi, s nimiž máte pramálo společného?

Některé profese (například účetní, asistentka, správce majetku ...) jsou více méně univerzální a vyskytují se téměř ve všech firmách a organizacích. Dalo by se tedy říci, že člověk s takovou kvalifikací má velkou výhodu - má mnohem větší okruh možností, když hledá zaměstnání. Ve skutečnosti to nemusí být tak úplně pravda.

"Práce samotná je pro mě zajímavá a dělám ji ráda", řekla mi jedna moje klientka, která po mateřské dovolené nastoupila jako asistentka do velké auditorské firmy, "ale mezi kolegy si připadám jako E. T. mimozemšťan. Skoro všichni jsou mladší než já, což by mi nevadilo, ale leze mi na nervy, jak se pořád snaží být "cool". Baví se jenom o značkovém oblečení nebo o nejnovějších modelech mobilů a tabletů a neustále posuzují, v čem kdo přišel do práce. Nemám si s nimi o čem povídat a vůbec nemám chuť zapojit se do soutěže o počet a cenu značkových hadříků!"

Máme přirozeně tendenci obklopovat se lidmi, se kterými jsme spřízněni (teď nemyslím příbuzenským poměrem, ale svými hodnotami, postoji, naladěním, zájmy ...). Podle těchto kritérií si například vybíráme své přátele. Schválně, když se podíváte na své nejbližší přátele, co s nimi máte společného?

Své kolegy v zaměstnání si úplně vybírat nemůžeme. Ale částečně to ovlivnit můžeme.

Zkuste se zamyslet, jací lidé jsou vaše "krevní skupina"? Čím se vyznačují? A v jakém prostředí nebo v jakých pracovních oblastech se podobní lidé nejčastěji vyskytují?

Je úplně jiné pracovat jako účetní v mezinárodní auditorské firmě, ve velké bance, ve výrobním závodě, v malé rodinné firmě nebo třeba v neziskové společnosti - ani ne tak v pracovní náplni, jako v lidech kolem. Každé toto prostředí a každá konkrétní organizace přitahuje určitý typ lidí. Při výběru zaměstnání je tedy dobré zvažovat nejenom jak bude vaše kvalifikace ladit s vaší pracovní nápní, ale také jak si sednete s budoucími kolegy a jak se mezi nimi budete cítit.

 

Cítíte se dobře mezi svými kolegy?

V jakých prostředích obvykle pracují lidé, kteří se vám podobají?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Jsou vaši kolegové vaše krevní skupina?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek