Jste připraveni na změnu práce?

09.06.2016 15:30

"Moje práce me vůbec nebaví a neuspokojuje, a rád bych ji jednou změnil", řekl mi můj klient. "Proč až jednou", ptám se, "proč ne hned teď?" "Protože ještě nejsem úplně připravený", zněla odpověď.

Pocit "Ještě na to nejsem úplně připravený" je často to, co nám brání udělat ke změně své práce či kariéry skutečné konkrétní kroky. Ano, trávíme sice spoustu času přemýšlením o změně, pročítáme spoustu pracovních inzerátů na internetu, vyplňujeme si všechny dostupné on-line osobnostní testy a dotazníky, vytváříme si seznamy svých pro a proti, svých silných a slabých stránek, po sté předěláváme a cizelujeme své CV ... Máme pocit, že toho děláme hodně. Jenomže jenom tohle nás ke skutečné změně nepřiblíží. Všechny tyto aktivity se odehrávají pouze v naší hlavě (nebo maximálně na papíře), ne v realitě. Není divu, že jsme frustrovaní. Rádi bychom už viděli nějaký skutečný pokrok, skutečný posun směrem k našemu cíli.

Jenže se stále necítíme dostatečně připraveni.

Co to ale znamenám, být pro změnu práce "opravdu připraven"? Ve skutečnosti právě teď, v tento konkrétní okamžik, jste připraveni. Jste připraveni stejně dobře, jako budete kdykoli v budoucnu. Neříkám tím, že se máte okamžitě sebrat a jít praštit šéfovi o stůl svojí výpovědí. Ale neexistuje žádný důvod, abyste nadále odkládali první konkrétní kroky, které skutečně dají změnu do pohybu.

Nekonečné zvažování, rozebírání, plánování a připravování se na změnu je ve skutečnosti formou prokrastinace. Dává nám záminku, abychom ještě teď, ještě dneska, ještě tenhle měsíc nemuseli doopravdy nic udělat. Ale proč prokrastinujeme - vždyť přece změnu chceme, toužíme po ni? Co nás skutečně brzdí?

Jako lidé v sobě máme přirozenou rezistenci vůči změnám. Určitá část našeho mozku je přímo zodpovědná za to, aby udržovala status quo, aby nás uchránila od veškerých myslitelných rizik. Rezistence na sebe může brát různé podoby - odkládání, obavy, nejistotu, pochybování o sobě ... Jestliže budeme kýženou změnu práce či kariéry brát jako lícovou stranu mince, je tady vždycky přítomná i její rubová strana, a tou je právě rezistence, vnitřní odpor k jakékoli změně.

A proces nekonečného plánování a připravování se je skvělou cestou, jak můžeme svoji rezistenci přikrmovat a udržovat ji při životě.

Samotný cíl "být dokonale připravený na změnu" je totiž falešný. Na žádnou změnu ve svém životě se totiž nemůžeme dokonale připravit. Změna je změnou právě proto, že přináší něco zcela nového, často nečekaného, něco, co jsme předem nevěděli, neznali, a ani to nemohli znát.

Neříkám, že bychom se na změnu práce neměli připravovat vůbec a že bychom do ní měli skočit po hlavě. Ale v určitém momentu ještě více plánování a více příprav přestává být pro naši cestu ke změně užitečným, a stává se naopak překážkou či brzdou, výmluvou, kterou šidíme sami sebe. A ruku na srdce, ve skrytu duše to moc dobře víme.

V okamžiku, kdy jsme schopni si to připustit a říci nahlas, se můžeme přestat schovávat sami před sebou a můžeme skutečně začít.

Jakmile přesuneme naše aktivity z naší hlavy ven do reality, jakmile začneme dělat skutečné první kroky, něco se stane. Věci se začnou hýbat. Na naše první kroky se začnou nabalovat další a další, jako když se sněhová koule začne valit z kopce. A věřte, že spousta těch dalších kroků, které v budoucnu uděláte, není dnes na žádném z vašich přípravných seznamů. Přesto v určitém budoucím okamžiku budou naprosto zřejmé a logické. A jakmile začnete dělat konkrétní kroky, začnou se dostavovat konkrétní výsledky, které vás posunou zase o kousek dál.

Výrok "Ještě nejsem úplně připravený" ve skutečnosti znamená "Cítím v budoucnu určitá rizika", nebo "Nemám 100% jistotu, že svého cíle dosáhnu". A to je pravda - jediná 100% jistota totiž spočívá v tom, nic neměnit a zůstat tam, kde jste. Jenomže vám se tam, kde jste, tak úplně nelíbí, pravda?

Každá změna s sebou nese určitou míru rizika a váš kýžený výsledek vám nikdy nikdo na 100% nezaručí. Ale pokud budete donekonečna zůstávat ve fázi příprav a plánů, můžu vám na 100% zaručit, že svého cíle nikdy nedosáhnete. Nemůžete totiž dosáhnout ničeho, dokud doopravdy nezačnete.

Kolik možných pracovních nabídek jste si už nechali proklouznout mezi prsty, protože jste se ještě necítili dostatečně připravení nebo kvalifikovaní, abyste odpověděli na inzerát? Kolik obchodních příležitostí vám uteklo, zatímco jste po padesáté přepracovávali svůj podnikatelský záměr? Kolik důležitých kontaktů jste nenavázali, protože jste místo mluvení s konkrétními lidmi seděli u počítače a surfovali po internetu?

Kdybyste se zeptali kohokoliv. kdo svoji práci či kariéru úspěšně změnil, jestli byl předem dokonale připravený, jakou odpověď byste asi uslyšeli?

Přestaňte tedy čekat, až budete dokonale připravení na změnu, a udělejte první konkrétní krok!


Jakým konkrétním krokrm můžete začít ještě dnes?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Jste připraveni na změnu práce?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek