Kariéra "a la cart"?

04.07.2014 16:31

Představte si, že jste přišli do restaurace v cizí zemi, kde mají úplně odlišnou kuchyni a pro vás neznámá jídla s exotickými názvy. Bude pro vás snadné vybrat si a objednat jedno jídlo z jídelního lístku? Nebo byste dali přednost bufetu či švédskému stolu, kde byste mohi napřed ochutnat od každého trochu? Jak se můžete rozhodnout pro jedno jídlo, když předem nevíte, jak bude chutnat, a zda ta ostatní náhodou nebudou lepší?

Podobné je to i při rozhodování o vaší budoucí kariéře. Než se závazně rozhodnete, dopřejte si čas na malou ochutnávku. Čas, kdy sami sobě povolíte "ještě nebýt rozhodnutí" a jen nezávazně zkoušet a experimentovat.

A jak to můžete udělat? Vaše "ochutnávky" mohou probíhat jak v realitě, tak ve vašich představách.

V realitě můžete například:

  • zkontaktovat někoho, jehož práce vám připadá zajímavá, a vyptat se ho na všechny podrobnosti, nebo se mu na pár dní nabídnout zdarma jako asistent,
  • vyzkoušet si určitou práci formou stáže, brigády nebo dobrovolnické činnosti,
  • jít na kurz nebo workshop, kde si ověříte, zda by vás určitá činnost opravdu bavila,
  • jít na akci nějaké profesní organizace a setkat se tam s lidmi, kteří určitou vámi zvažovanou práci už dělají,
  • pokud uvažujete o vlastním podnikání, zkusit si to zatím v malém a otestovat si váš budoucí produkt nebo službu na přátelích a rodinných příslušnících.

V představách si můžete přehrávat různé alternativní scénáře a zkoušet si v duchu různé role, jako si v obchodě zkoušíte šaty. Dokud jste ve zkuševní kabince, k ničemu vás to nezavazuje. Dosud jste se nerozhodli, ani jste za nic nezaplatili. Nejste ani povinni si tu něco koupit, když vás nabídka neuspokojila, můžete jít klidně do dalšího obchodu.

Ve vědě je jedním ze základních nástrojů experiment. A každý výsledek je cenný, i když je negativní. I zjištění "tudy cesta nevede" vědcům poskytuje důležité informace a posouvá jejich myšlení dál.

Umělci většinou vědí, že první verze nějakého nápadu ještě není dokonalá a připravená k realizaci. Malíř si potřebuje načrtnout spoustu skic, než začne skutečně nanášet barvu na plátno.

Co kdybyste i vaše rozhodování o budoucí kariéře pojali jako experiment nebo kreativní projekt? Dejte sami sobě povolení zkoušet a experimentovat. Vyhraďte si na to dostatek času, kdy nebudete sami sebe nutit a tlačit do žádného definitivního rozhodnutí.

 

Rozhodli jste se pro vaší práci na základě předchozí "ochutnávky"?

Jakou pracovní činnost nebo oblast byste chtěli ochutnat? A jak byste to mohli udělat?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Kariéra "a la cart"?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek