Kdo je pro vás inspirací?

17.07.2014 16:04

Chcete začít pracovat v nové oblasti nebo oboru? Víte o někom, kdo se v této oblasti už dlouho pohybuje a dosáhnul v ní významných úspěchů? Je někdo, o kom si říkáte: "Chtěl bych být jako on?" Bylo by pro vás inspirující se s takovým člověkem setkat? Bylo by pro vás užitečné zjistit, jakou cestou takový člověk prošel a co mu pomohlo uspět?

Asi si řeknete, že ano, ale proč by takový člověk měl mít zájem setkat se zrovna s vámi? A jak by asi váš rozhovor vypadal, když možná ještě sami přesně nevíte, co vlastně chcete? Co když se při rozhovoru s ním ztrapníte nebo budete vypadat hloupě?

Představte si, že vám váš známý nabídnul, že vás může takovému vašemu "pracovnímu vzoru" představit a sjednat vám s ním schůzku. Nebo že takového člověka potkáte náhodou na nějaké akci a budete mít možnost se s ním dát do řeči. Nebo že ho můžete nějakým způsobem sami zkontaktovat.

Co byste mu chtěli říct? O co byste ho chtěli požádat?

Při setkání s významným člověkem, kterého obdivujeme, je často naše první myšlenka: "To je úžasný člověk! Jak jen to dokázal, že je tak dobrý / úspěšný v tom, co dělá? Kdybych se tak od něj mohl učit! Kdybych tak s ním mohl strávit několik dní a dívat se mu přes rameno!"

Pak ale zasáhne naše autocenzura: "S něčím takovým by ale určitě nesouhlasil. Proč by taky o to měl stát, strávit se mnou třeba jen hodinu svého času? To je naprostý nesmysl!"

A tak z nás nakonec vypadne třeba jen: "Mohl byste mi prosím dát svoji vizitku?"

Ale i když je člověk, se kterým mluvíte, expert nebo hvězda ve svém oboru, je to taky jen člověk. Pravděpodobně prošel dlouhou a náročnou cestou, než se dostal tam, kde je. I takovému člověku udělá dobře, pokud o něj projevíte upřímný zájem. Musíte se však zajímat o něj jako o člověka, ne jen o jeho práci či profesi, nebo jen o informace, které od něj chcete získat. Je to jako když jdete na rande - budete-li mluvit pouze o sobě a o tom, co chcete vy, bude to propadák. Pokud se budete upřímně zajímat o svého partnera, vzbudíte i jeho zájem.

Představte si, že sami děláte práci, ve které jste skvělí a která vás zcela naplňuje, a najednou za vámi někdo přijde a řekne: "Rozhodnul jsem se změnit svůj život a právě s tím začínám. Ještě si nejsem úplně jistý, co vlastně chci dělat, a zkoumám různé možnosti. A je pro mě opravdu inspirující to, co děláte vy". Odmítli byste takového člověka, kdyby stál před vámi? Podobně většina lidí - i když jsou to ty největší esa ve svém oboru - nejspíše neodmítnou promluvit si s vámi a pomoci vám, pokud o ně projevíte skutečný a hluboký zájem.

 

Kdo je pro vás pracovní inspirací?

O co byste chtěli takového člověka požádat a jak byste to mohli udělat?

Napište svůj komentář do diskuse!