Kdy je čas dát výpověď?

20.11.2013 14:15

Pro mnoho lidí je jednou z nejdůležitějších hodnot jistota. Nikdy by proto nedali v práci výpověď, aniž by měli jistotu nového pracovního uplatnění: pokud možno podepsanou smlouvu s novým zaměstnavatelem, či - v případě že chtějí začít podnikat - nasmlouvané zakázky alespoň na rok dopředu. Takový postup se jistě zdá být chvályhodným a zodpovědným (nebudu přece vystavovat sebe ani svoji rodinu riziku nejistoty, výpadku příjmu atd.), má však i svoje úskalí.

Dokud totiž stále pracujeme na původním místě, vyžaduje od nás tato práce mnoho času (minimálně tam musíme trávit zákonem danou pracovní dobu), úsilí a energie. A tak nám na hledání nebo vytváření něčeho nového moc času ani energie nezbývá. Zejména pokud jsme se rozhodli před stávajícím zaměstnavatelem svůj záměr tajit a snažíme se v práci dále fungovat "jakoby nic".

Ke kreativním úvahám o budoucí kariéře navíc člověk potřebuje "čistou hlavu" a otevřenou mysl, což nejde příliš dohromady s každodenním tlakem a stresem, který většina lidí v práci zažívá.

Znám naopak řadu lidí, kteří zvolili opačný postup. Když došli k rozhodnutí, že stávající pracovní situace už je pro ně nadále nežádoucí nebo neúnosná, řekli prostě této situaci NE a dali výpověď, aniž by měli jistotu či jen příslib nové práce.

Ano, je to krok do neznáma. Jeden z mých bývalých klientů to popsal slovy: "V okamžiku, kdy jsem svoji výpověď skutečně odeslal a došlo mi, že ten krok je už nevratný, připadal jsem si jako člověk, který vyskočil z letadla. Je to jako ten pocit, než zatáhnete za šňůru a chviličku nevíte, jestli se padák opravdu otevře".

Přestože má člověk ujasněné důvody, proč dosavadní práci opustil, může přesto dočasně propadnout obavám nebo dokonce panice. Nikdy předtím třeba nebyl nezaměstnaný, a najednou má jít na úřad práce, no není to trapné? A z čeho bude žít, pokud snad období hledání bude trvat déle?

Zároveň vám takový krok dá úžasnou volnost a svobodu, kterou potřebujete k tomu, abyste mohli začít snít, představovat si svoji novou budoucnost a tvořivě myslet. Pokud se pocitem nejistoty nenecháte ochromit, může fungovat jako úžasný "hnací motor" změny, zdroj energie. Také je to příležitost něco se dozvědět sám o sobě, lépe se poznat, uvědomit si své zdroje.

Po krátkém období odpočinku můžete začít podnikat konkrétní kroky směrem ke své nové kariéře - vyhledávat informace, navštěvovat kurz či začít studovat školu, navazovat kontakty, absolvovat setkání s užitečnými lidmi či pracovní pohovory ..., a můžete tomu věnovat tolik času, kolik je potřeba.

Nechci k takovému kroku samozřejmě nikoho navádět, každý si musí svou míru bezpečí a jistoty zvolit sám. Přesto lidé, kteří to někdy udělali, většinou říkají, že toho rozhodně nelitují a že to pro ně byla jedna z nejdůležitějších životních zkušeností.

 

Jak velkou potřebu jistoty máte a nebrání vám tato potřeba v uskutečnění změny?

Dali byste výpověď, aniž byste měli jinou práci?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: Kdy je čas dát výpověď?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek