Kdy už je opravdu čas změnit práci?

04.05.2015 11:36

I když ve své práci nejsme spokojeni, změnu často dlouho odkládáme. Říkáme si, že to nakonec zase není tak špatné, že máme alespoň něco jistého, že se to dá vydržet, že jsou na tom jiní lidé hůř ...

Za těmito "rozumnými důvody" pro neustálé odklady často stojí obavy ze změny, strach z nejistoty, nízká sebedůvěra.

Kdy už je ale opravdu na čase změnit práci? Kdy je třeba přestat váhat a pustit se do toho? Kdy dalším setrváním v neuspokojivé práci poškozujeme sami sebe a své zdraví (psychické, a možná i fyzické)?

V tomto článku najdete sedm důležitých signálů, že nastal čas na změnu práce:

1. Rutina

Máte silný pocit, že se ve své práci nesetkáváte s ničím novým, nikam se nevyvíjíte, nic nového se neučíte. Práce se pro vás stala stereotypem a rutinou. Vaše pracovní činnosti jsou dávno zautomatizované, děláte je mechanicky a myslíte přitom na něco jiného.

2. Nevyužití

Máte silné stránky, dovednosti a schopnosti, které ve vaší práci vůbec nejsou využité. Jste například kreativní a máte spoustu nápadů, jak by se věci daly zlepšit, ale váš šéf razí heslo: "Hlavě nemysli a dělej, co ti říkám".

3. Negativní atmosféra

Na vašem pracovišti dlouhodobě převažuje negativní atmosféra. Vaši kolegové jsou nespokojení, podráždění, stále si na něco stěžují, pomlouvají se navzájem. Pozor: tento virus může být nakažlivý!

4. Nedocenění

Váš šéf a vaši kolegové berou jako samozřejmost vaše dobré pracovní výkony, vaši ochotu udělat něco navíc, pomoci ostatním, zůstat v práci déle. Slovo "děkuji" se na vašem pracovišti nepoužívá, o nějaké odměně za nadstandardní práci ani nemluvě.

5. Stres

V práci se opakovaně dostáváte do situací, které třeba některým lidem nevadí, ale pro vás jsou zdrojem silného stresu a psychické nepohody. Vaši nadřízení po vás chtějí něco, co vám opravdu "nesedí", nebo to dokonce považujete za nesprávné a neetické. Za to, co v práci děláte, se tajně stydíte nebo máte výčitky svědomí.

6. Psychický odpor

Nejen že se ráno do práce netěšíte, ale chodíte tam s odporem. Každé ráno se musíte přemáhat a přemlouvat, abyste tam vůbec šli. V neděli večer se vám při představě dalšího pracovního týdne svírá žaludek. Nemůžete se dočkat víkendu nebo dovolené.

7. Zvýšená nemocnost

V poslední době jste častěji nemocní. Není to nic vážného, jste třeba jen často nachlazení, máte migrény nebo vás bolí záda - ale tyto zdravotní problémy vám brání jít do práce. Ve skutečnosti tím možná vaše tělo dává signál, jak moc se vám tam nechce.

Práce je součást našeho života. To, jak se cítíme v práci a jak jsme tam spokojení, ovlivňuje naši celkovou životní spokojenost, naši převažující náladu. A ta zase dlouhodobě ovlivňuje náš zdravotní stav. Je prokázané, že dlouhodobá duševní nepohoda a stres způsobuje nebo urychluje vznik mnoha zdravotních problémů. A pokud je hlavním zdrojem této nepohody vaše práce, je právě načase říci DOST!

 

Našli jste u sebe některý z těchto sedmi signálů?

Co bylo pro vás osobně nejdůležitějším signálem, že je čas změnit práci?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Kdy už je opravdu čas změnit práci?

Datum: 25.11.2018

Vložil: Robert

Titulek: Demotivace v práci

Mit debilniho šéfa a kolegy losery,nedostat pochvalu,finanční motivace taky žádna,dělat věci které člověk nemá v náplni práce ve smlouvě,dělat poskoka a otroka debilkum kteří mají úroveň kanalizace je snad horší než kriminál.Taky se po Novém roce začnu po nečem usilovně rozhlížet a pokud mě pozvou na pohovor,vyberou mě,nabídnou mi slušnou mzdu a podmínky k práci,tak odtamtud kde jsem zmizím jak pára nad hrncem.

Datum: 04.05.2020

Vložil: Mirek

Titulek: Re: Demotivace v práci

Šéfa debilního nemám ale kolegy, loser/dement jeden vedle druhýho. A stěmi v práci být :-(

Datum: 09.10.2015

Vložil: Dana

Titulek: U mne

U mne je to nedoceneni, rutina, pomluvy kolegů, odpor k práci, která není nikdy pochvalena

Přidat nový příspěvek