Když nevíte, že to existuje, jak to můžete najít?

03.03.2015 16:26

Občas se na mě lidé obrací se zvláštním zadáním. Chtějí změnit práci a zvažovali už řadu možností, pro žádnou z nich se však nerozhodli. Jsou přesvědčeni, že někde existuje ta pravá možnost pro ně, jen zatím nevědí o její existenci, a očekávají, že jim ji pomohu najít.

Řada lidí se také domnívá, že někde uvnitř v sobě mají nějaké skryté vlohy a předpoklady, o kterých zatím vůbec nevědí, ale které je předurčují k nějaké nové zajímavé práci. Hledají tedy nějakého odborníka, který se na ně podívá a tyto skryté vlohy odhalí.

Trochu to připomíná dívku, která je obklopena mnoha nápadníky, ze kterých si může vybírat, ona však nechce žádného z nich, protože někde přece musí existovat nějaký - dosud nepoznaný - tajemný pan Božský, ten jediný pravý muž pro ni. Sice vůbec netuší, kde by se mohl vyskytovat, ale ví jistě, že ho musí hledat tak dlouho, dokud ho nenajde. A zatímco hledá, všichni ti nápadníci se ožení s někým jiným ...

Bohužel lidi, kteří hledají něco, o čem neví zda a kde to existuje, musím zklamat. Nedokážu vidět do nitra druhých lidí a nemám ani křišťálovou kouli, do které bych se podívala a odhalila jim, co sami ještě netuší.

Skutečnost je většinou mnohem prostší. Aby se něco mohlo stát naší "prací snů", je nutné, aby nás to bavilo, naplňovalo, a a by nám to také dobře šlo. A pokud nás něco baví a dobře nám to jde, je velmi pravděpodobné, že už to někde a nějak děláme!  Jen to možná není součást naší práce nebo to nepovažujeme za práci.

Pokud máme v sobě nějaký talent nebo nadání, není možné, že bychom o něm vůbec nevěděli. Když někde v přírodě vyvěrá pramen, voda z něj vytékající si najde svojí cestu a vytvoří nejdřív třeba jen malou stružku, pak potok či řeku, vyhloubí si své koryto do okolního terénu. Stejně tak naše vlohy si nacházejí, a v průběhu života už mnohokrát našly svoji cestu, projevily se v různých činnostech, které děláme. Naši předkové měli přísloví "Šídlo v pytli neutajíš". Pokud k něčemu máme nadání, samo nás to přitahuje dělat věci, ve kterých se toto nadání realizuje. Šídlo má samo potřebu vyklubat se z pytle ven.

Lepší cesta, než hledat něco, o čem zatím nevíme, je podívat se na to, co už víme. Uvědomit a popsat si, co nám jde dobře a snadno, co se učíme lehce a s chutí, jaké činnosti nám přinášejí radost a uspokojení, k čemu nás to přirozeně táhne. Položte si třeba otázku: "Co byste celé dny dělali, kdybyste se nemuseli starat o peníze?"

Udělejte si seznam takových věcí a činností. Ať se pak rozhodnete pro jakoukoliv práci, která hodně z těchto věcí obsahuje, bude to ta pravá práce pro vás!

 

Myslíte si, že ve vás mohou dřímat vlohy, o kterých zatím vůbec netušíte?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Když nevíte, že to existuje, jak to můžete najít?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek