Minulo vás povýšení?

11.12.2014 15:23

Ve vaší firmě se obsazovala zajímavá pozice, ale vy jste nebyli osloveni? Minulo vás povýšení a byl vybrán někdo jiný? A stalo se vám to dokonce už opakovaně? Důvody možná vidíte zcela jasně: ve firmě se politikaří, šéf naddržuje svým oblíbencům, leštění klik se hodnotí víc než poctivá práce. Ale jsou to skutečně ty pravé důvody?

Ve svém rozhořčení často hledáme důvody svého neúspěchu všude kolem sebe, jen na sebe (či do sebe) se většinou opomeneme podívat. Míváme také tendenci se přeceňovat. Z průzkumů například vyplývá, že 90% lidí se o sobě domnívá, že patří mezi nejlepších 10% pracovníků ve svém útvaru či firmě. Pokud o lepší místo skutečně stojíte, přestaňte hledat vnější důvody a viníky a podívejte se na to, co můžete sami udělat pro to, aby se vám příště povýšení už nevyhnulo.

V rámci jednoho rozsáhlého průzkumu psychologové v řadě firem vytipovali, kteří zaměstnanci jsou považováni za nejlepší, nejrespektovanější a nejuznávanější. Potom se snažili zjistit, v čem jsou jiní, co je odlišuje od ostatních "obyčejných" pracovníků. Závěry jsou zajímavé. Všichni tito špičkoví pracovníci shodně vykazovali tři důležité schopnosti:

1. Jsou skutečnými odborníky na to, co dělají - vědí o své práci všechno a neustále pracují na zdokonalování a rozšiřování svých znalostí.

2. Soustředí se na to, co je podstatné - na ty činnosti, které jsou zásadním způsobem důležité pro fungování organizace. Mají ohromný zájem porozumět tomu, co jejich společnost dělá a jakým směrem se ubírá. Mají přehled o všech klíčových a problematických aspektech své organizace nebo útvaru. Pracují na řešení klíčových problémů.

3. Budují si kolegiální reputaci - jsou ochotní udělat si čas a pomoci svým kolegům. Ostatní je uznávají jako profesionály, kteří jsou velkorysí v zacházení se svým časem. Pomáhají druhým vyřešit jejich problémy.

Co z toho pro vás vyplývá? Chcete-li se ve vaší organizaci stát uznávaným a respektovaným pracovníkem, chcete-li být první na řadě, až se příště bude povyšovat, položte si následující otázky:

  • Jak si mohu ještě rozšířit znalosti o své práci? O jaké věci jsem se zatím příliš nestaral nebo nezajímal? Co umí a vědí opravdoví odborníci v mém oboru?
  • Co je opravdu klíčové pro úspěch mojí firmy nebo mého útvaru? Jaké nejdůležitější problémy v současné době řeší? A jak mohu já sám přispět k jejich řešení?
  • V čem mohu být užitečný svým kolegům? Jakou formu pomoci nebo podpory jim mohu nabídnout? Co by druzí lidé opravdu ocenili?

Co si myslíte, že je ještě důležité pro to, aby byl člověk povýšen?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Minulo vás povýšení?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek