Můj milý deníčku!

25.03.2015 10:42

Jak zjistit, co bych měl/a v životě dělat? Jak objevit práci, která mě bude opravdu bavit a naplňovat?

Tyto otázky často slýchávám od svých klientů. Na tomto blogu už jsem několikrát psala o tom, že chceme-li najít "práci svých snů", musíme začít poznáním sama sebe. Jaký/á jsem? Jaké jsou moje životní hodnoty? V jakém prostředí a mezi jakými lidmi je mi dobře? Co mě baví? Co dělám rád/a a s chutí? Jaké činnosti mi dodávají energii? Co mi jde dobře a lehce? Co se snadno učím? Při jakých činnostech zažívám pocit "flow", přirozeného plynutí? Jaké jsou moje silné stránky, vlohy a nadání? Co mi dává pocit smysluplně využitého času?

Neexistuje totiž jenom jedna ideální práce pro nás. Prací našich snů se může stát jakákoliv práce, která obsahuje dostatek činností a aktivit, které nás baví, cítíme se při nich dobře, využíváme při nich své přirozené silné stránky, jsou v souladu s našimi životními hodnotami a dávají nám pocit smyslu.

Jak ale takové činnosti a aktivity najít? U někoho je to na první pohled jasné, jinému jejich hledání může zabrat více času. Doporučuji nespěchat. Dejte si na to čas. Když se na ně svých klientů zeptám, obvykle dokáží vyjmenovat několik věcí, ale dost pravděpodobně je jich mnohem víc. Hledejte je nejen ve své hlavě, ale využijte i jiné nástroje - například rozhovor se svými přáteli, vzpomínky vašich blízkých na vaše dětství apod. Důležité je hledat takové činnosti a aktivity nejen v oblasti, kterou považujeme za "práci", ale i v ostatních oblastech našeho života - např. volný čas, domov a domácnost, čas s rodinou nebo s přáteli ...

Užitečným nástrojem může být malý zápisník nebo deníček. Psali jste si deník jako malí? Ne? Tak je možná načase s tím začít. Nemusíte v něm popisovat vše, co jste každý den zažili, ale zkuste si po dobu alespoň jednoho měsíce vést pravidelné záznamy a každý den (např. večer před spaním) si zapsat:

  • Co vám dnes udělalo opravdu radost?
  • Co se vám dnes povedlo, z čeho jste měli dobrý pocit?
  • Jaké činnosti jste dnes dělali s chutí a s radostí?
  • Jaké dnešní činnosti vám šly hladce a snadno?
  • Při čem jste se cítili opravdu dobře a příjemně?
  • Co z toho, co jste dnes četli nebo našli na internetu vás opravdu zaujalo?
  • Co z toho, co jste dnes dělali, vám přišlo smysluplné?

Buďte přitom co nejkonkrétnější, uveďte i detaily a konkrétní okolnosti těchto aktivit. Po měsíci se na své záznamy podívejte a zkuste si je vyhodnotit. Jaké činnosti či aktivity se v nich nejčastěji objevují? Co mají společného? Při čem byly vaše pocity nejsilnější? Dalo by se ve vašich záznamech najít něco jako "červená nit" či "společný jmenovatel"? Co to je?

To, co objevíte, se může stát "jádrem" vaší práce. Tím samozřejmě ještě vaše hledání nekončí, musíte to jádro ještě nějak "obalit". Musíte si ještě odpovědět na otázku: "Jak to zařídit, aby kolem tohoto jádra vzniklo něco, co můžu dělat každý den a čím se můžu živit?" Možná vás napadnou existující pracovní pozice nebo profese, která v sobě toto jádro mají. Možná si takovou práci budete muset sami vytvořit. Ale o tom, jak na to, zase někdy příště.

 

Už jste si zkusili vést podobný deníček?

Co jste díky němu objevili?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Můj milý deníčku!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek