Na Googlu to nenajdete!

23.10.2014 11:22

Kolik z času, který jste za poslední období věnovali hledání nové práce nebo své kariérové změně, jste strávili na internetu, brouzdáním po webových stránkách, prohladáváním pracovních nabídek na internetových pracovních serverech, čtením článků? O kolik vás to skutečně posunulo směrem k nové kariéře?

Není pochyb o tom, že internet přinesl do světa práce převratné změny. Člověk přes něj může objevovat nové myšlenky, spojovat se s lidmi ze své branže po celém světě, dokonce vést celé své podnikání jen prostřednictvím laptopu. Internet je první místo, kde hledáme odpovědi na své otázky.

Pro lidi, kteří usilují o změnu kariéry, může být ale internet špatným přítelem. Odpověď na tu nejdůležitější otázku - co vlastně máte dělat - na něm totiž nenajdete. I když vám v lecčem může pomáhat, může také vaši snahu o změnu ve skutečnosti brzdit.

Jakým způsobem? A proč trávíme na internetu tolik času?

Dává nám to pocit, že pro změnu své kariéry něco děláme.

Když máme v hlavě zmatek a nejasnost ohledně toho, co bychom vlastně chtěli dál dělat, surfování a hledání na internetu nám dává pocit akce, pocit, že děláme alespoň něco jasného, konstruktivního a užitečného. Když nevíme, kde začít, řekneme si, že jako první krok bude užitečné "udělat si nějaký průzkum". Ale prohlížení pracovních nabídek nebo čtení článků vaší situaci ve skutečnosti nezmění ani o píď. Je to vlastně taková "pasivní aktivita". Máte sice pocit, že jste právě pro svoji kariérovou změnu něco udělali (vždyť už "pracujete" nejmíň dvě hodiny!), ale v okamžiku, kdy vypnete počítač, jste přesně v té samé situaci jako předtím. Pokud trávíte nad internetem hodně času, můžete mít dokonce pocit, že na své kariérové změně opravdu "tvrdě" pracujete. Ve skutečnosti jste ale neudělali žádný smysluplný krok dopředu. Jen máte hlavu zase o něco víc jako "nafukovací balón".

Domníváme se, že na internetu náhodou narazíme na "tu pravou" pracovní nabídku pro nás.

Kolik hodin jste za poslední měsíc strávili prohlížením nabídek na pracovních serverech? Pět? Deset? Nebo víc? A teď si uvědomte, že odborníci odhadují, že více než 75% pracovních míst není nikdy inzerováno! Víc než tři čtvrtiny! Pravděpodobnost, že ve zbylé čtvrtine narazíte na místo, které vám bude perfektně "sedět" a jste pro něj perfektně kvalifikovaní, je tedy velmi nízká až mizivá. I kdybyste prohlédli všechny inzeráty na všech serverech, stále to bude jen malá část možností, které existují.

A pokud hledáte novou pracovní nabídku z toho důvodu, že chcete ve své kariéře udělat nějakou zásadní změnu, jste při odpovídání na pracovní inzeráty ve velké nevýhodě. Pravděpodobně totiž nemáte onu "minimálně dvouletou praxi na stejné pozici", která je téměř ve všech inzerátech požadována. Vaše CV asi nebude odpovídat představě náborářů o "ideálním kandidátovi" na takovou pozici. To neznamená, že ideálním kandidátem ve skutečnosti nemůžete být, ale pravděpodobně nedostanete příležitost to prokázat, protože na základě vašeho CV ani nebudete pozváni na pohovor.

Předpokládáme, že čím víc budeme mít informací, tím budeme mít jasněji.

Ano, na internetu je spousta informací. Ale nejsou tam ty, které právě teď nejvíc potřebujete: kdo vlastně jste, jaké jsou vaše důležité hodnoty, co vás doopravdy baví, jaké schopnosti a nadání ve vás dřímou ... Tyhle informace na internetu nenajdete, musíte hledat někde jinde: sami v sobě.

Umožňuje nám to zůstat v komfortní zóně.

Když surfujeme na internetu, děláme něco, co dobře umíme, co nám jde snadno, a při čem se nevystavujeme žádnému riziku. Pohybujeme se tedy ve své "komfortní zóně". Ale nastartovat novou kariéru právě vyžaduje svoji komfortní zónu opustit! Musíme vyjít za obvyklé hranice, mezi nimiž se obvykle bezpečně pohybujeme. A z toho máme strach. Než se pustit do něčeho neznámého, není jednodušší si trochu "zagooglovat"?

Večer se možná ve vašem městě koná přednáška nebo workshop, kde se sejde řada lidí z oblasti, ve které by vás možná zajímalo pracovat. Zvažujete, že byste tam šli, ale ta představa, že tam přijdete a nebudete nikoho znát, je tak nepříjemná! Tak si řeknete, že si místo toho o přednášejícím vyhledáte nějaké informace na LinkedIn.

Dlouho mluvíte o tom, že byste chtěli dělat práci, která má smysl a pomáhá jiným lidem. Občanské sdružení ve vašem sousedství právě hledá dobrovolníky na výpomoc. Hm, to by mohlo být zajímavé, ale dobrovolnická práce by vám možná zabrala moc času. Tak se nepřihlásíte, a místo toho strávíte dalších pár hodin na internetu zjišťováním informací o všech možných neziskových organizacích ve vašem městě.

Zní vám to nějak povědomě?

Co tedy dělat místo toho?

Nechci určitě tvrdit, že byste se měli internetu úplně vzdát. V lecčem je opravdu užitečný. Problém je, když se uchylujete pouze k němu, když ve vaší hlavě vytěsní jiné metody, které mohou být mnohem účinnější.

Přestaňte tedy hledat odpověď na internetu a začněte ji hledat v reálném světě! Vypněte počítač a vyjděte ven z domu. Navštivte odbornou akci nebo přednášku, přihlašte se na kurz, vyražte na dny otevřených dveří. Vyzkoušejte si co nejvíc činností v praxi - třeba jako nezištnou pomoc svým přátelům, nebo nějaké neziskové organizaci. Mluvte s co nejvíce lidmi ve vašem okolí, uspořádejte setkání lidí, kteří jsou na tom podobně. Oslovte konkrétní lidi, kteří pracují v oblastech, které vás zajímají. Najděte ve svém okolí někoho, kdo vás s takovými lidmi může seznámit, nebo je zkuste zkontaktovat přímo. Kromě informací od nich možná získáte nějakou radu, další kontakt ...

 

Jak vás ve vaší kariérové změně posunul čas, který jste dneska strávili na Googlu?

A jak byste mohli tento čas využít jinak?

Napište svůj příspěvek do diskuse!

Diskusní téma: Na Googlu to nenajdete!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek