Nebojte se podnikání!

03.02.2014 12:22

Řada lidí už má po krk závislého postavení v zaměstnaneckém poměru, už je nebaví věčně plnit cíle někoho jiného. Alternativou je vlastní podnikání. Z toho však mají lidé často strach, a tak nakonec - byť nespokojení - zůstávají tam, kde jsou.

Obavy z vlastního podnikání jsou živeny stále přetrvávajícími mýty o podnikání a zkreslenou představou "podnikatele", která se u nás vžila někdy v devadesátých letech. Schválně, co se vám vybaví, když se řekne "podnikatel"? Je ta představa spíše pozitivní, nebo spíše negativní? Jaké další představy s ní spojujete? Neustálý stres a nedostatek času na sebe a a rodinu? Podlomené zdraví v důsledku špatné životosprávy a nemožnosti vzít si dovolenou? Vysoké náklady nutné na režii a na reprezentaci? Neustálou honbu za penězi a agresivní prodejní praktiky?

Možná tak skutečně u  některých lidí začátky podnikání vypadaly. Ale doba se mění a obraz podnikání s ní. Pojďme si tedy vyvrátit některé vžité mýty o podnikání.

Vaše firma nemusí být ani velká, ani stále rostoucí

Každý rok přibývá nezávislých profesionálů na volné noze, malých živnostníků a drobných firmiček. Je to nový trend na trhu práce, bývá nazývaný "mikrobyznysová revoluce". Pokud není vaším cílem budovat rozsáhlé impérium, ale slušně se uživit, dělat práci, která vás baví a získat více svobody v životě, můžete začít podnikat i v malém měřítku.

Na zahájení podnikání nemusíte mít velký kapitál

Pokud si chytře vyberete oblast podnikání a svůj produkt, nebudete potřebovat ani provozovnu, ani kancelář, ani zaměstnance, ani zásoby zboží, možná ani služební auto. Spousta dnešních podnikatelů si vystačí s notebookem, chytrým telefonem a připojením k internetu. Režijní náklady mohou být překvapivě nízké.

Kvůli podnikání nemusíte obětovat svůj volný čas a rodinu

Dneska už nemusíte řešit "Sophiinu volbu", zda podnikání, nebo rodina. Můžete mít obojí. Přibývá malých rodinných firem, lidí, kteří podnikají s malými dětmi, maminek, které rozjíždějí svoji firmu na mateřské. A už dávno neplatí přímá úměra "čím více chci vydělat, tím déle musím pracovat". Je třeba spíš najít způsob, jak pracovat chytře a efektivně. Řada lidí odchází ze zaměstnaneckého poměru na volnou nohu právě proto, aby měli víc volného času nebo mohli trávit více času se svojí rodinou.

Podnikání nemusíte obětovat své zdraví

Vystresovaní a věčně uštvaní podnikatelé s žaludečními vředy a infarkty už jsou "out". Moderní podnikatelé jsou často zastánci a propagátory zdravého životního stylu. Nekouří, hlídají si jídelníček a životosprávu. A protože si sami určují svoji pracovní dopbu nebo třeba dovolenou, daří se jim zařazovat do života pravidelný pohyb, sport a relaxaci.

Podnikání nemusíte obětovat své zájmy a koníčky

Naopak - na to, co vás baví, můžete své podnikání vystavět! Ať už si představíte jakoukoli oblast lidských zájmů, určitě najdete někoho, kdo v této oblasti podniká a nabízí nějaké služby či produkty. A určitě tu můžete najít vhodný prostor či "tržní niku" i pro sebe.

Abyste mohli začít podnikat, nemusíte být "dravec"

Dnešní podnikání už často není založené na tvrdém konkurenčním boji, na snaze porazit či zlikvidovat konkurenty. Je založené spíše na spolupráci, networkingu, vzájemném doplňování se se spolupracujícími podnikateli, na synergickém propojování aktivit, doporučování si klientů. Místo agresivní (a drahé) reklamy často lépe fungují neformální setkání a rozhovory, osobní reference, prezentace na vlastním blogu či články.

 

Jaká představa nebo předsudek o podnikání vám dosud brání začít?

Napište svůj příspěvek do diskuse!

Diskusní téma: Nebojte se podnikání!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek