Nestarejte se o to, co si myslí druzí!

15.05.2014 13:32

Často uvízneme v práci, která nás nebaví a nenaplňuje, protože si všichni okolo nás myslí (a říkají nám), že je to dobrá práce, že přece máme slušné místo, které bychom si měli držet, že jenom blázen by z takového místa odcházel. Říkají nám, že máme být rozumní, že nemáme riskovat, že v dnešní době není dobré měnit práci atd. atd. Také nám možná říkají, že práce přece není od toho, aby člověka bavila, že je to povinnost, která se musí vydržet.

Druzí lidé se často snaží "myslet za nás" a domnívají se, že vědí nejlépe, co je pro nás dobré. Pokoušejí se určit za nás pravidla pro náš život. Začíná to už v době dospívání, kdy často rodiče mají jasnou představu o tom, co bychom měli v životě dělat a čím bychom měli být (často je to jakási náhradní realizace jejich vlastních nesplněných snů). Přímo nebo nepřímo nás pak tímto směrem tlačí. Později nás často podobným způsobem ovlivňuje náš partner nebo partnerka, naši přátelé a známí.

Přestaňte se snažit udělat radost druhým, když se rozhodujete o vaší práci a o vašem životě. Napište si svoje vlastní pravidla hry. Nestarejte se o to, co si myslí nebo co si o vás pomyslí druzí. Důvěřujte sami sobě, své intuici, své schopnosti rozpoznat, co je pro vás dobré a správně se rozhodnout.

Když dáte sami sobě svolení nehrát podle pravidel někoho jiného, odblokujete tím svoji kreativitu a snáze naleznete to, co opravdu chcete dělat.

Je samozřejmě obtížnější odhodlat se ke změně, když nás druzí lidé - zejména naši nejbližší - odrazují a straší. Určitě to myslí dobře, ale váš život prostě není jejich život. Zkuste se spíš poohlédnout po lidech, kteří vás podpoří. Vyhledávejte lidi, kterým se podobná změna podařila. Snažte se více pohybovat ve společnosti lidí pozitivně naladěných.

 

Odhodlali jste se někdy ke změně práce, přestože vás druzí lidé zrazovali?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Nestarejte se o to, co si myslí druzí!

Datum: 15.05.2014

Vložil: Honza.

Titulek: ???

Ale jak nato přijít co dělat?

Přidat nový příspěvek