Nevejdete se do škatulky?

05.06.2014 16:29

Hledáte nové pracovní uplatnění, ale máte pocit, že žádná z existujících pozic není pro vás to pravé? Nemůžete se vejít do žádné škatulky? Máte představu o řadě věcí, které byste chtěli dělat, ale žádná konkrétní pracovní pozice vám to v celém rozsahu neumožňuje?

Pak máte několik možností. Můžete donekonečna pročítat pracovní inzeráty a hledat, jestli se přece jenom někde neobjeví volná pozice, jejíž popis by vám alespoň z větší části "seděl". Nebo na to můžete jít jinak - můžete si takovou práci sami vytvořit!

Nejdřív si udělejte seznam všech činností, které vás naplňují, které byste chtěli dělat, které by vaše práce ideálně měla zahrnovat. Někdy to jsou činnosti z různých oblastí, které zdánlivě nejdou příliš dohromady. U jedné mojí klientky to bylo například:

  • pomáhání druhým lidem,
  • fotografování,
  • práce s dětmi,
  • cvičení jógy,
  • kreativní psaní,
  • pěstování bylinek,
  • malování hedvábných šátků.

Opravdu asi ještě žádná organizace na světě nevytvořila pracovní pozici, která by tohle všechno zahrnovala! A i kdyby, moje klientka by asi výběrovým řízením neprošla. V jejím životopise nebyla žádná byť jen částečně podobná pozice (dosud pracovala na asistentských a administrativních místech), ani v žádné z těchto oblastí neměla oficiální kvalifikaci v podobě absolvování nějakého studijního oboru, vyučení, nebo rekvalifikačního kurzu.

Jaké tedy v podobných případech máme možnosti?

Práce na volné noze

Jednou z možností je začít podnikat "na volné noze" a poskládat si svoji pracovní náplň podle svých představ. Jako volnonožec můžete mít klidně několik rozdílných oblastí činnosti a můžete nabízet celou řadu různých produktů nebo služeb pro rozdílné cílové skupiny klientů.

Práce pro více zaměstnavatelů

Druhou možností je pracovat na kratší pracovní úvazky nebo na dohody pro více různých organizací.

Upravení pracovní pozice

Další možností je vybrat si práci, která splňuje alespoň část vašich představ, a postupně si ji přetvořit, doplnit do ní po dohodě se svým zaměstnavatelem další aktivity. Tohle obvykle moc nejde ve velkých firmách, kde jsou popisy pracovních pozic striktně dané, ale malé firmy nebo třeba neziskovky bývají v tomto ohledu flexibilnější. Přesně tak to nakonec udělala moje klientka. Získala práci jako koordinátorka projektů v neziskové organizaci, která se zabývá podporou znevýhodněných dětí. Postupně se s vedením této organizace dohodla, že se vedle práce na projektech bude starat také o obsah webových stránek - a tady uplatnila svůj zájem o psaní a fotografování. Časem začala vést večerní lekce jógy pro své kolegy. A bylinky si dál pěstovala a šátky malovala ve volném čase pro radost :-)

 

Jaké činnosti by obsahovala vaše ideální práce?

Podařilo se vám někdy přetvořit vaši pracovní náplň, aby vám lépe seděla?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Nevejdete se do škatulky?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek