Novoroční předsevzetí

01.01.2014 12:06

Dáváte si novoroční předsevzetí? Že ne? Že se vám stejně nikdy nepodařilo zhubnout, přestat kouřit nebo začít pravidelně cvičit?

Co kdybyste si letos přece jenom dali jedno předsevzetí a rozhodli se ho dodržet? To předsevzetí by se mohlo týkat vaší práce a mohlo by znít třeba následovně: "V roce 2014 mě bude moje práce opravdu bavit a naplňovat!"

Už slyším vaše námitky: Jak si můžu dát za cíl něco, co nemůžu ovlivnit? Nemůžu přece rozhodnout o tom, jaké úkoly v práci dostanu, jak se bude chovat můj šéf, nemůžu si vybírat svoje kolegy.

To je všechno pravda, přesto můžete sami svoji spokojenost v práci výrazně ovlivnit. Jak na to?

Pro začátek si můžete udělat takovou malou inventuru. Napište si všechny obvyklé úkoly, aktiity a činnosti, které v práci děláte. Pak si je rozdělte do 3 kategorií:

  • A - umím dobře a jde mi to hladce,
  • B - umím částečně, jakž takž mi to jde, musím vynaložit určité úsilí na jejich zvládnutí,
  • C - moc neumím, nejde mi to, musím vynaložit velké úsilí na jejich zvládnutí.

Až to budete mít hotové, každou kategorii činností rozdělte ještě do 3 skupin:

  • 1 - baví mě to a dělám to rád/a,
  • 2 - ani baví, ani nebaví, dělám to s neutrálními pocity,
  • 3 - nebaví mě a dělám to nerada/a.

Výsledkem tedy bude následující matice, kde každá vaše pracovní aktivita bude umístěna v některém z políček.

A1 A2 A3
B1 B2 B3
C1 C2 C3
   

Teď se podívejte, které políčko máte nejvíc obsazené. Jaká kategorie činností ve vaší práci převažuje?

Převaha A1: Jste šťastný člověk, protože vás vaše práce baví a dobře ji zvládáte. Možná je však pro vás už trochu rutinou. Abyte byli v práci opravdu spokojeni, zkuste v letošním roce najít nějaké nové výzvy. Požádejte šéfa o nové úkoly či projekty, začněte se něco nového učit.

Převaha B1 nebo C1: Máte zajímavé úkoly, ale abyste se cítili v práci lépe, potřebujete se naučit je zvládat s větší jistotou a sebevědomím. Zajímejte se o možnosti školení, koučinku, mentoringu, stáží či dalších možností rozvoje.

Převaha A2 nebo A3: Jste rutinér, který své úkoly perfektně zvládá, příliš vás ale nenaplňují. Zajímejte se, jak byste mohli zvýšit podíl činností, které vás v práci baví a omezit ty, které vás nebyví. Požádejte šéfa o úpravu pracovní náplně, zkuste některé úkoly delegovat nebo je přesunout na někoho jiného.

Převaha B2: Nejste v práci příliš spokojeni, ale zároveň to není tak zlé, aby vás to motivvoalo ji změnit. Vaše práce vám "nevadí" a jakž takž ji zvládáte. Zkuste změnit svůj přístup k vašim pracovním úkolům. Jaký je jejich smysl? Proč jsou pro váš útvar nebo firmu důležité? Jaké jsou jejich širší souvislosti? Pro koho jsou důležité, kdo z nich má užitek? Jaký je vyšší cíl, ke kterému přispíváte? Náš vnitřní vztah k práci a to, jak si svoje úkoly interpretujeme, silně ovlivňuje naši spokojenost. Je velký rozdíl, jestli chodíte do práce "osekávat kameny", nebo "stavět katedrálu".

Převaha B3, C2 nebo C3: Vaše práce vás pravděpodobně neuspokojuje a je na čase s tím něco dělat. Rok 2014 může být začátkem vaší nové kariéry! Začněte přemýšlet, jaká práce by vám přinesla větší naplnění a uspokojení. Začněte podnikat konkrétní kroky ke změně.Požádejte v práci o přeložení na jinou pozici. Hledejte si jiné zaměstnání, ve kterém lépe uplatníte vaše silné stránky, schopnosti a dovednosti. Zvažte možnost vlastního podnikání nebo práce na volné noze. Články na tomto blogu vám mohou být inspirací, jak začít a jak postupovat.

 

Jaký je výsledek vaší inventury?

Co jste se rozhodli udělat pro to, aby vás práce v letošním roce více bavila a uspokojovala?

Napište svůj komentář do diskuse!

   

 

Diskusní téma: Novoroční předsevzetí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek