Platí mě dobře, ale ...

28.05.2015 16:02

Přestože se řada manažerů domnívá, že hlavním důvodem, proč lidé mění zaměstnání, jsou peníze a platové podmínky, výzkumy tuto domněnku nepotvrzují.

Nedávný průzkum, který v České republice provedla společnost Hays Czech Republic na vzorku více než 500 respondentů, ukazuje, že výše platu není zdaleka tím nejdůležitějším faktorem pro spokojenost lidí v zaměstnání. Průzkum mimo jiné zjišťoval, nakolik je výše platu podstatná, když lidé zvažují změnu zaměstnání, a zda se zvýšení platu skutečně odrazí na pracovní morálce a zvýšení výkonu zaměstnanců.

Ukázalo se, že pro 75% dotázaných nejsou plat, odměny a benefity tím hlavním důvodem, proč pracují právě pro současného zaměstnavatele, ani pro ně nejsou hlavním důvodem pro hledání nové práce.

Za důležitější než peníze lidé považují:

  • náplň práce a možnost seberealizace,
  • renomé společnosti, její prestiž a dobré jméno,
  • perspektivu dalšího rozvoje,
  • dobré pracovní prostředí,
  • dobré vztahy v kolektivu,
  • přístup managementu při vedení lidí,
  • místo pracoviště a jeho vzdálenost od bydliště.
A pokud nejsou spokojeni v těchto oblastech, přiměje je to k odchodu daleko častěji než nízká suma na výplatní pásce.
 

Více než 60% z těch, kteří dostali v poslední době přidáno, pak přiznává, že zvýšením platu se u nich vlastně nic nezměnilo - nezvýšila se jejich motivace, spokojenost, výkonnost ani loajalita k firmě.

Pokud jste sami manažerem nebo podnikatelem, který zaměstnává jiné lidi, měli byste se nad tím zamyslet. Dobře lidi platit ještě samo o sobě k jejich udržení a motivování nestačí. Dokonce znám osobně řadu lidí, kteří si změnou zaměstnání platově pohoršili, přesto jsou teď mnohem šťastnější a spokojenější než dřív!

Co by bylo pro vás hlavním důvodem ke změně zaměstnání?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Platí mě dobře, ale ...

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek