Plynu si, ani nevím jak ...

28.01.2014 14:15

Stále hledáte, co je ta pravá práce pro vás? Ve svém blogu už jsem vám postupně nabídla několik možností, kde hledat nápovědu. Můžete prozkoumat svoje vlohy a silné stránky. Můžete se zkusit rozpomenout, čím a proč jste chtěli být v dětství. Nebo si představit, co všechno byste dělali, kdybyste měli rok volna.

Další důležitou nápovědou k tomu, jaká práce je pro vás skutečně ta pravá, je slovo "flow". Česky ho můžeme přeložit jako prožitek plynutí. Psychologové tímto slovem označují stav, do kterého se dostáváme, když něco děláme s chutí a s radostí. Když jsme schopní se do činnosti tak zabrat, že nevnímáme, co se dějě kolem nás, ztrácíme pojem o čase. Prostě jen děláme, to co děláme, a jsme přitom šťastní, naplnění, cítíme se v pohodě. Naše psychická energie proudí volně a bez námahy.

Takový radostný zážitek z nějaké činnosti je současně autotelický - to znamená, že se stává sám sobě cílem. Danou aktivitu pak nevykonáváme s očekáváním dosažení nějakého konkrétního cíle nebo budoucího prospěchu, ale jednoduše proto, že samo její vykonávání má pro nás hodnotu. Tak například pro jachtaře není hlavním cílem doplout do konkrétního přístavu, ale užít si plachtění. Pro horolezce mají často větší hodnotu chvíle, kdy překonává úskalí horské stěny, než okamžik, kdy stane na vrcholu.

Při jakých činnostech zažíváte pocit plynutí? Co vás dokáže zaujmout natolik, že zapomenete na okolí i na čas? Zážitek "flow" může vyvolat téměř jakákoliv aktivita. U někoho je to třeba malování, čtení, psaní blogu, hra na hudební nástroj, nějaká sportovní aktivita, řízení auta, luštění křížovky, práce na zahrádce, opravování rozbitého spotřebiče, pletení, cvičení psa, mytí nádobí .... Stav plynutí se může dostavit náhodou, nebo jako výsledek nějaké strukturované aktivity (například hra s určitými pravidly, sport, nějaký rituál ...). Neplatí přitom, že stavu plynutí dosáhneme nejlépe při činnostech, které nám jdou snadno. Naopak, často jsou to činnosti pro nás obtížné, vyžadující speciální znalosti nebo dovednosti, jsou pro nás výzvou.

Zkuste si udělat seznam alespoň deseti aktivit, při kterých takový pocit zažíváte nebo jste v minulosti zažívali.

Až ho budete mít, zkuste se podívat: jsou na vašem seznamu nějaké činnosti, které děláte v práci nebo souvisejí s vaší prací? Jak často vlastně v práci zažíváte pocit "flow"? Prožíváte ho denně, občas, nebo už si nemůžete vzpomenout, kdy to bylo naposled?

Práci často chápeme (a naše kulturní prostředí nás v tom utvrzuje) jako nutné zlo, něco, co musíme, někdy i jako trest (řada rodičů trestá své děti tím, že jim uloží nějakou domácí práci). Je to něco vnuceného zvenčí, zásah do naší svobody. Vnímáme propast mezi svou prací či zaměstnáním (je nutné, ale nepřináší nám radost) a volnočasovými aktivitami (jsou příjemné, ale stojí nás nějaké peníze, které právě musíme vydělat prací). Dovedete si ale představit, že ze své práce můžete mít také radost a může vám přinášet stavy plynutí? V "tradičním" prostředí a v minulosti lidé nerozlišovali mezi prací a volným časem, práce byla smysluplnou součástí života lidí. Je možné i dnes zažívat něco podobného?

Ta pravá práce pro vás bude pravděpodobně taková, která vám umožní prožívat plynutí co nejčastěji. Práce, ve které budete dělat věci, při kterých zažíváte pocit "flow". Zkuste začít pátrat, jak můžete některou nebo některé z položek na vašem seznamu učinit součástí, nebo dokonce hlavním obsahem vaší práce.

 

Při jakých aktivitách zažíváte pocit "flow"?

Jak často jej zažíváte v práci?

Jak by měla vypadat vaše práce, abyste v ní zažívali pocit plynutí?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Plynu si, ani nevím jak ...

Datum: 19.12.2023

Vložil: avenue17

Titulek: Abnon Diend

I know a site with answers on interesting you a question.

Přidat nový příspěvek