Pozor na efekt kyvadla!

14.11.2014 12:00

Pokud jsme ve své práci dlouhodobě nespokojení, máme tendenci soustřeďovat se na to negativní. Silně si uvědomujeme, co všechno se nám nelíbí na současné práci, co všechno nechceme už dále zažívat ... Toto soustředění na negativa někdy vede k tomu, že se rozhodneme pro něco přesně opačného (Budu dělat cokoli, jen ne ...). Takové rozhodnutí ve své podstatě není aktivní, ale reaktivní - reagujeme tak na naší neuspokojivou minulost nebo současnost a na negativní emoce, spojené s dosavadní prací.

Je to jako kyvadlo, které se snažíme zhoupnout přesně na opačnou stranu, než jsme teď.

Takové "kyvadlové rozhodnutí" ale má určitá rizika. Například nebezpečí, že s vaničkou vylijeme i dítě. Jeden můj klient byl velmi šikovný komunikátor a měl nesporný obchodní talent. Svoji práci v call centru však po určité době naprosto nenáviděl a styděl se za ni. Byl nucen manipulovat s lidmi, aby si koupili něco, co nechtějí, a sám si díky tomu připadal jako podvodník. Rozhodnul se proto, že už nikdy nechce práci spojenou s ovlivňováním lidí. Našel si práci jako laborant, ale ta ho po určité době také přestala uspokojovat - nemohl v ní nijak využít své přirozené komunikační a prodejní schopnosti!

Jiná klientka byla zoufalá ze své práce sociální pracovnice. Každý den musela řešit tolik lidských problémů a bylo tu tolik klientů, dožadujících se její pomoci! Cítila se roztrpčená, unavená, chtěla mít od všech pokoj. Rozhodla se proto udělat si rekvalifikační kurz účetnictví a zahájila samostatnou práci z domova. Její uspokojení ale nemělo dlouhého trvání - brzy se cítila osamělá, každodenní kontakt s lidmi ji začal chybět.

Při rozhodování o změně je důležité nezaměňovat naše dovednosti s vnějším kontextem. Naše schopnosti a dovednosti jsou vždycky dobré, jen účel jejich použití a prostředí nebo okolnosti mohou být špatné. Z minulosti je dobré se poučit, ale neodmítat plošně vše. Je lepší položit si otázky:

  • Co jsem se naučil/a z minulých zkušeností?
  • Co konkrétně mi nevyhovuje na současné práci?
  • Kde jinde nebo jak jinak můžu své schopnosti a dovednosti využít?
 
Podlehli jste někdy při hledání práce efektu kyvadla?
 
Napište svůj komentář do diskuse!