Pozor na opičí pasti!

05.11.2014 15:23

Víte, jak chytají domorodci v Africe opice? Pomocí geniální léčky. Připevní ke stromu nádobu s úzkým hrdlem a do ní umístí nějakou opičí pochoutku - například banán. Hrdlo nádoby je úzké tak akorát, aby jím opice dokázala prostrčit pracku. Ale jakmile do ní popadne banán, zpátky už pracku vytáhnout nemůže. Aby se uvolnila z pasti, musela by pustit banán - a to většina opic neudělá! Zůstane uvězněná u stromu, s prackou v láhvi, a lovci ji tam pak snadno chytí.

Naše cesta ke změně kariéry může být plná takových opičích pastí. Často pevně svíráme pomyslný banán, a naše neschopnost ho pustit nám zabraňuje odpoutat se od současné práce a opustit současnou situaci, i když jsme s ní třeba v mnoha ohledech nespokojení.

Tím pomyslným banánem může být pocit jistoty, pocit něčeho známého, možnost zůstat v naší komfortní zóně. Máloco v lidech vyvolává tak velký strach, jako nutnost čelit něčemu neznámému. A pokud se vydáme na cestu k zásadní změně práce či kariéry, budeme se muset potýkat s mnoha neznámými věcmi. To vyvolává pocit nejistoty, a když se cítíme nejistí, je úplně přirozené, že se upínáme zpět k dosavadním jistotám.

Jiným druhem banánu mohou být naše (často mylná) přesvědčení, jichž se zatvrzele držíme. Taková přesvědčení pak začneme považovat za fakta. Například: "Než se můžu pustit do vlastního podnikání, musím mít našetřeno hodně peněz". Nebo: "Není možné se uplatnit v určité oblasti, když v ní nemám žádnou praxi". Či třeba: "Nemohu začít znovu studovat, když musím vydělávat peníze a platit účty". To nás vede k tomu, že předem zavrhneme řadu možností, aniž bychom je vůbec pořádně prozkoumali.

Banánem můžou být i materiální věci a požitky - například výše našeho současného platu, služební auto, různé zaměstnanecké výhody, na které jsme si už natolik zvykli, že si neumíme život bez nich představit. Je sice možné, že někde rostou ještě sladší banány, ale abychom to mohli zjistit, musíme nejdřív pustit ten, který zrovna držíme v ruce.

Problém s opičí pastí je ten, že chycená opice nevidí a neuvědomuje si příčinu svých nesnází. Kdybyste se jí zeptali, v čem je problém, řekla by vám, že v té nádobě, jejíž hrdlo je příliš úzké. Že jsou to tedy vnější okolnosti, které jí brání pracku vytáhnout.

Pokud se sami cítíte v současné neuspokojivé práci uvězněni, je docela možné, že jste se také do nějaké opičí pasti chytili. Doopravdy ale vaší ruku nic nedrží, ta past existuje pouze ve vaší hlavě.

 

Co je to, co vás drží v současné práci?

Co byste museli pustit (čeho byste se museli vzdát), abyste se mohli vydat na cestu ke změně?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Pozor na opičí pasti!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek