Přestaňte se řídit osvědčenými postupy

24.09.2015 16:23

Děláte práci, která vám nesedí nebo vás nebaví? Nemáte ale tušení, co jiného byste mohli dělat, nebo kde začít?

Protože v takových situacích hledáme alespoň nějaké vodítko, často se obrátíme na "chytré knihy" nebo na internet. Ano, existuje přece spousta návodů, jak "správně" postupovat při hledání práce. Také jsem je kdysi hledala ...

Prožívala jsem před časem obtížné období ve svém životě. Na povrchu bylo vše v pořádku. Měla jsem dobře placenou manažerskou pozici ve velké nadnárodní společnosti. Dělala jsem to, co se ode mě na této pozici očekávalo. Byla jsem povýšená. Dostávala jsem každoročně štedré prémie.

Ale někde uvnitř v mém nitru bobtnala směsice negativních pocitů. Měla jsem pocit viny, protože mě moje práce často odváděla z domova a bývala jsem dlouho pryč od své rodiny. Moje práce už mi nepřinášela žádnou radost. Cítila jsem, že stále jen plním cizí pokyny a naplňuji cíle někoho jiného. Ale kde zůstaly moje vlastní cíle? Kde zůstala moje potřeba svobody a nezávislosti? Tušila jsem v sobě potenciál, který nebyl využitý. Řadu mých schopností můj zaměstnavatel prostě nepotřeboval, nebo byly dokonce na obtíž. Postupně jsem se přestávala do práce těšit. Časté cestování mě čím dál víc unavovalo a vyčerpávalo. Měla jsem pocit, že dělám pořád to samé.

Jenže jsem neměla potuchy, co jiného bych mohla dělat, a tak jsem několik dalších měsíců přesvědčovala sama sebe, že mám přece skvělou práci a není žádný důvod ji měnit.

Jak to tak bývá, kopanec nakonec musel přijít zvenčí. V mém případě v osobě nového šéfa, se kterým jsme si prostě nesedli. A také v nové várce administrativy a výkazů, proti které se moje svobodomyslná duše definitivně vzbouřila. Rozhodla jsem se dát výpověď.

První myšlenkou bylo, že si najdu podobnou práci, ale v jiné firmě. Měla jsem přece zkušenosti a praxi, kterou je třeba využít! A tak jsem začala dělat to, co se v takových situacích obvykle dělá. Co jsem si myslela, že je správné dělat. Vyšperkovala jsem svůj životopis. Pročítala jsem pracovní servery a hledala inzeráty na volná místa. Obeslala jsem pracovní agentury a absolvovala několik pohovorů s jejich konzultanty.

Ale pak jsem si uvědomila, že po této cestě dojdu opět tam, odkud jsem vyšla. Že to bude totéž v bleděmodrém. Že když budu dělat podobnou práci v podobném prostředí, nutně časem narazím na podobné problémy, od kterých se snažím utéci. Tak jsem se rozhodla, že když už změna práce, tak radikální.

Vytipovala jsem si několik pozic, které by se mi líbily, ale v úplně jiné pracovní oblasti, než jsem zatím dělala. A začala odepisovat na inzeráty. Jenže to nikam nevedlo. Pokud jsem vůbec dostala odpověď, byla ve stylu "Litujeme, ale vybrali jsme uchazeče, který má již v této oblasti praxi". A pak mi volali konzultanti z personálních agentur: "Všimli jsme si ve vašem CV, že jste dělala ..., a měli bychom pro vás podobnou pozici!"

Zjistila jsem, že všechny tyhle "obvyklé" a "správné" postupy při hledání práce vám možná pomohou najít "totéž v bleděmodrém", ale nejsou vůbec vhodné pro lidi, kteří chtějí zásadně změnit svoji práci či kariéru.

Změnila jsem tedy svůj přístup. Přestala jsem hledat volnou pracovní pozici "tam venku", a začala jsem hledat uvnitř v sobě. Položila jsem si otázky:

  • Jaké mé nejdůležitější potřeby a hodnoty zůstávaly v mé dosavadní práci nenaplněny?
  • Jaké moje schopnosti zůstávaly nevyužity?
  • Jaké části mé dosavadní práce mě opravdu bavily a chtěla bych je dělat dál?
  • Co je pro mě opravdu důležité, aby v mé nové práci bylo obsaženo?

Obrázek se pomalu začal rýsovat. Ale neodpovídal žádné "hotové" pracovní pozici, kterou nějaký zaměstnavatel poptával tam venku na trhu práce. Pochopila jsem, že si budu muset svoji práci vytvořit sama.

Začala jsem tím, že jsem se přihlásila na rekvalifikační kurz. Dozvěděla jsem se tam spoustu užitečných věcí. Ale nejdůležitější bylo, že jsem tam potkala lidi, kteří už se v mé nové profesi pohybovali! Byli ochotní podělit se se mnou o své zkušenosti. Dali mi další kontakty a tipy. A pak už se to nabalovalo jako sněhová koule.

Dneska pracuju jako profesionální kouč. Pomáhám lidem realizovat jejich změny - v práci, v kariéře, v životě. Moje práce mě opravdu baví. Cítím, že to má smysl a že jsem pro někoho užitečná. Mohu sama rozhodovat, kdy, kde, s kým a jak moc budu pracovat. Naučila jsem se spoustu nových věcí a pořád se učím!

Udělat zásadní změnu kariéry není snadné - jinak by to asi udělala spousta lidí. Ale je to možné! Když se to podařilo mně, začala jsem si všímat i jiných lidí, kteří dokázali svoji práci zásadně změnit. A našla jsem jich dost kolem sebe, a stále nacházím další. Když s nimi mluvím, shodnou se na jednom: Zapomeňte na "osvědčené postupy"! Nečekejte, že vám někdo zvenku zničeho nic nabídne práci vašich snů. Nehledejte odpovědi na internetu, ale sami v sobě!

 

Znáte ve svém okolí někoho, kdo zcela změnil svou kariéru?

Jak to udělal?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Přestaňte se řídit osvědčenými postupy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek