Přestaňte snít, začněte konat!

05.08.2015 12:07

Jak dlouho už uvažujete o změně práce? Jak dlouho se zabýváte myšlenkou začít dělat něco jiného, něco, co vás bude doopravdy bavit a naplňovat? Týdny? Měsíce? Roky?

Je možné, že už o tom přemýšlíte tak dlouho a tak často, že jste to už přestali vnímat jako skutečnou, reálnou možnost. Je to jenom další hezký denní sen "Jak by to bylo krásné, kdyby ...", ke kterému se utíkáte, když se opět cítíte v práci nespokojení nebo frustrovaní. Může být příjemné a úlevné si s takovou myšlenkou pohrávat, stavět si v duchu vzdušné zámky, ale je v tom jeden důležitý háček: takový denní sen vás nikdy nepřinutí něco skutečně podniknout, nikdy se neodhodláte k akci.

Přitom pokud chcete skutečně změnit svoji kariéru, potřebujete právě toto: konkrétní akci, viditelný pokrok či výsledek, jasný směr, plán konkrétních kroků.

Ano, možná si o polední přestávce v práci čtete články, jako je tento. Možná po večerech brouzdáte po pracovních serverech a vytváříte si seznam vašich dovedností a silných stránek. Ale - jak asi sami cítíte - nezdá se, že by se tím něco doopravdy změnilo.

Nebezpečím je, že čím déle vaše touha po změně přebývá v říši denních snů, tím méně je pravděpodobné, že se skutečně stane realitou. 

Máte možná pocit, že stále na něco čekáte: náhlý moment inspirace, zásadní nápad, přelomový rozhovor, nečekanou nabídku, která bude přesně ta pravá ...

Ale tyto věci nenajdete uvnitř vaší hlavy, nezískáte je přemýšlením a sněním. Skutečné místo, kde se kariérové změny odehrávají, je tam venku - v reálném světě.

Namísto přemýšlení a snění byste se tedy měli začít věnovat spíše jiným disciplínám. Ty hlavní dvě dobře znáte a denně je děláte. Jsou to:

  • mluvení
  • dělání.

V každodenním životě mluvíte a vedete různé rozhovory s mnoha lidmi. Zakomponujte do těchto rozhovorů svoji kariérovou změnu! Říkejte lidem, že chcete změnit práci. Povídejte jim o tom, co byste si přáli dělat. Ptejte se jich na jejich názory, zkušenosti, doporučení. Žádejte je o užitečné kontakty, o pomoc, o radu.

V každodenním životě také děláte spoustu věcí, plníte mnoho úkolů. Jsou věci, které děláme, protože jsme si je naplánovali a vyhradili si na ně určitý čas. A pak jsou věci, které děláme, když nám zbyde čas, pokud zrovna nemáme nic jiného na práci. Aktivity směřující ke změně kariéry (což je s podivem, když je to něco tak životně důležitého!) obvykle spadnou do té druhé kategorie. V jakých okamžicích se skutečně aktivně zabýváte svými plány na změnu práce? Večer, když je všechno hotovo a rodina šla spát? Cestou do práce v autě nebo ve vlaku? Při nějaké obzvlášť nudné poradě? Ale pak vás přemůže ospalost, dorazíte do práce nebo na poradě někdo řekne vaše jméno, nit vašich úvah je přerušena a toto téma z vaší mysli opět nenápadně vyklouzne.

A protože se tématem své pracovní změny zabýváte takto útržkovitě, namátkově a nesystematicky, není divu, že neděláte žádný skutečný pokrok a že se nemůžete hnout z místa. Navíc v takových chvílích o změně opět spíše přemýšlíte, než abyste něco skutečně dělali. A co tedy znamená dělat? Jakoukoli aktivitu, která je viditelná zvenčí. Někam jít. Někomu zavolat. Někomu napsat. S někým se sejít. Někam se přihlásit. Něco vytvořit. Něco odeslat. Atd. atd.

Změna kariéry, jako každý jiný cíl v životě, se uskuteční jenom tehdy, když o ní přestanete jen přemýšlet, naplánujete si konkrétní kroky, vyhradíte si na ně čas a začnete je skutečně dělat. A pokud si změnu práce (a potažmo vaše budoucí štěstí a spokojenost) nestanovíte právě teď jako prioritu číslo 1, můžete si být jisti, že se sama od sebe nějakým zázrakem příští týden neuskuteční. Ani příští měsíc. Ani příští rok.

Určete si konkrétní termín, dokdy změnu uskutečníte. Uzavřete sami se sebou závazek. Pokud se stále uchylujete k oblíbené výmluvě "Nemám na to čas", pak je na čase si tento čas udělat. Jinak se váš sen nikdy nestane realitou.

 

Co uděláte tento týden, abyste se posunuli od "snění" k "dělání"?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Přestaňte snít, začněte konat!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek