Proč ta nejlepší místa nikdy nejsou inzerována a jak je najít?

30.05.2014 11:42

Odhaduje se, že 70 - 80% volných pracovních míst není inzerováno v tisku ani na internetových pracovních serverech. Přesto jsou na ně vybíráni kandidáti a jsou obsazována, ale jiným způsobem. Převážně na základě osobních kontaktů a doporučení.

To znamená, že o většině pracovních příležitostí se klasickým způsobem (procházením pracovních inzerátů) nemůžete vůbec dozvědět. Jak je tedy možné na taková pracovní místa přijít a ucházet se o ně?

Odpovědí na tuto otázku je kouzelné slovo "networking". Toto anglické slovo asi nemá plnohodnotný český ekvivalent. Ve volném překladu to znamená "budování, udržování a využívání sociálních sítí a kontaktů". Pomocí svých existujících a budoucích kontaktů a známých lidí se můžete jednak dozvědět o zajímavých pracovních příležitostech, jednak můžete sami šířit informaci o tom, že se zajímáte o nové pracovní uplatnění a jakou práci vlastně hledáte.

Stejně jako každou činnost, networking můžete provozovat náhodně a nahodile, nebo taky cíleně a systematicky. Pokud se rozhodnete pro tu druhou možnost, je třeba udělat několik kroků.

Zmapovat svoji existující sociální síť

Vaše síť zahrnuje všechny lidi, které znáte, se kterými jste se kdy (víc než jen letmo) setkali nebo setkáváte. V první řadě vás asi napadnou rodinní příslušníci (včetně těch vzdálenějších, se kterými se třeba ani nevídáte). Dále sem patří všichni vaši přátelé a kamarádi. Vaši současní i bývalí kolegové z práce a nadřízení. Vaši spolužáci ze všech úrovní škol (nedávno jsem zrovna dohodila zajímavou práci své ex-spolužačce z mateřské školky!), účastníci kurzů a školení, které jste absolvovali. Vaši sousedé a lidé z okolí, se kterými se třeba potkáváte na zastávce nebo při venčení psa. Rodiče kamarádů vašich dětí. Lidé, které znáte ze zájmových nebo profesních organizací a spolků. Současní i bývalí klienti a zákazníci. Všichni vaši "přátelé" na Facebooku a jiných sociálních sítích. Ale mohou to být i další lidé kolem vás - číšník ve vaší oblíbené kavárně, vaše kadeřnice, trenér z fitka ...

Udělejte si seznam všech těchto lidí včetně kontaktů na ně.

Rozšířit svoji sociální síť

A jak můžete vaši sociální síť rozšiřovat a získávat nové užitečné kontakty? Například chodit na různé přednášky, výstavy, konference, akce profesních organizací, společenské akce - všude tam, kde se pravděpodobně mohou vyskytovat lidé z oblasti, ve které byste chtěli pracovat.

Vyslat signál

Pak lidem z vašeho seznamu zavolejte, pošlete SMS, mail, pozvěte je na kafe, napište jim na Facebook nebo se s nimi spojte jakkoli jinak, dejte jim vědět, jakou práci hledáte a požádejte je o pomoc a o informace. Poroste je, ať se i oni zeptají svých známých - vaše zpráva se tak dostane k mnoha dalším lidem, které vy osobně třeba vůbec neznáte.

Zformulovat jasně své sdělení

Než lidi z vaší sociální sítě oslovíte, dejte si trochu práce a zformulujte si co nejjasněji a nejkonkrétněji vaši žádost, se kterou se na ně obrátíte. Neříkejte věty jako: "Nevíš náhodou o nějaké práci pro mě?" Ujasněte si a sdělte jim:

  • jaký druh práce vlastně hledáte, případně konkrétní pracovní pozici, kterou chcete získat,
  • v jakém odvětví či oboru chcete pracovat, případně příklady konkrétních firem či organizací, ve kterých chcete najít uplatnění,
  • co je pro vás v současné situaci obzvlášť důležité (např. velikost firmy, práce na zkrácený úvazek, možnost flexibilní pracovní doby, maximální vzdálenost pro dojíždění ...?),
  • co konkrétně od daného člověka chcete (informaci, sjednání schůzky s někým, předání vašeho CV, nebo něco jiného?).

Vaši známí musí získat konkrétní představu, co hledáte a jak vám mohou pomoci - pak to většinou rádi udělají.

Vést si evidenci

Veďte si přehled lidí, které jste oslovili a kdy a jak jste to udělali - pokud chcete plně využít svoji sociální síť, brzy byste v tom měli chaos. Pokud vám někdo neodpoví, neberte si to osobně. Lidé jsou často zaneprázdnění nebo nemohou odpovědět hned. Po nějakém čase se můžete zdvořile připomenout.

Na rozdíl od pasivního způsobu hledání práce přes inzeráty, toto je aktivní způsob, který je mnohem účinnější a jeho dopad je mnohem širší. Nezapomeňte - v pracovních inzerátech se objeví jen kolem 20% všech volných míst!

 

Jak využíváte networking při hledání pracovního uplatnění?

Pomohl vám někdy networking získat zajímavé pracovní místo?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Proč ta nejlepší místa nikdy nejsou inzerována a jak je najít?

Datum: 17.10.2014

Vložil: Ronniehar

Titulek: Nike Free Run 5.0V2 https://www.cpsacourier.com


Přidat nový příspěvek