Řešení pro renesanční lidi

10.06.2015 14:55

Někteří lidé nemohou najít žádný nápad, co by vlastně chtěli dělat.

Jiní naopak mají těch nápadů příliš a nemohou si mezi nimi vybrat. Kladou si otázku: "Co z těch všech úžasných možností a příležitostí, které vidím kolem, ba se mělo stát mou příští prací?"

Tito lidé často patří k tzv. "renesančním osobnostem". Jsou to lidé mnoha zájmů, široké palety znalostí, vysoké míry kreativity.

Protože však dnešní svět patří specializaci, lidé se často domnívají, že si musí vybrat pouze jednu věc, jednu profesi, jednu oblast, ve které proniknou do maximální hloubky a stanou se v ní specialisty - teprve pak mohou být ve své práci úspěšní.

Poslední člověk, který zvládal snad v té době všechny myslitelné obory a obsáhnul všechny dostupné znalosti, byl asi Leonardo da Vinci. My ale žijeme o pár století dál a něco takového už dnes není možné. A tak hledáme a vybíráme svoji úzkou specializaci.

Co když to ale tak není? Co když nemusíme být specialisty na jednu věc, jeden obor? Co když nemusíme po zbytek života dělat denně jednu a tu samou práci?

Takoví lidé kolem nás existují, a průzkumy ukazují, že jich stále přibývá. Jsou to lidé s tzv. "portfolio kariérou" (To je překlad z angličtiny, nenapadá vás nějaký hezký český název?). Například ve Velké Británii už je jich přes milión. Je to jeden z nejrychleji rostoucích fenoménů na dnešním trhu práce.

Portfolio kariéra je řešením pro všechny, kdo mají v hlavě mnoho pracovních nápadů a potenciálních projektů. Pro všechny, kteří nechtějí jít cesou úzké specializace a nechtějí výběrem jedné profese determinovat svůj život na dlouho dopředu. Kterým se nezamlouvá představa usadit se dlouhodobě v jedné organizaci a stoupat tam pomalu a jistě po kariérním žebříčku. Kteří nechtějí osm a více hodin denně sedět na jedné židli.

Patříte mezi takové lidi?

Portfolio kariéra není jen způsob, jak si "trochu jinak" vydělávat peníze na živobytí. Je to životní styl. Můžete zastávat řadu různých pracovních rolí, a dělit mezi ně svůj čas a kapacitu podle vlastního uvážení a potřeb. Můžete být zároveň třeba finančním konzultantem A lektorem A uměleckým fotografem A webmasterem A lyžařským instruktorem A ...

Znám lidi, kteří své pracovní role střídají pravidelně na týdenní bázi: např. tři dny v týdnu se zabývají jednou prací, zbývající dny jinou. Jiní se řídí podle sezóny či ročního období - dělají jinou práci v zimě a jinou v létě.

Hodně lidí buduje svoji portfolio kariéru kolem jedné klíčové pracovní činnosti, která je zároveň hlavním nebo nejjistějším zdrojem jejich příjmu. K tomu postupně přidávají další práce a projekty, které jsou třeba i krátkodobější nebo více rizikové.

Někteří při přechodu na portfolio kariéru ani neopustili své předchozí zaměstnání v hlavním pracovním poměru, jen si zkrátili úvazek např. na 3 dny v týdnu, a zbylý čas věnují jiným aktivitám. Jako vhodné stavební kameny portfolio kariéry se nejčastěji nabízejí činnosti jako poradenství, učení či trénování, umělecká činnost, publikování apod., ale může to být i zcela jiná oblast - jeden můj známý si vedle své práce obchodního zástupce ve firmě otevřel vlastní malou kovárnu.

Portfolio kariéra může být i přechodným řešením, např. pro mladé lidi po škole, kteří ještě nejsou pevně rozhodnuti, co by chtěli dělat, a potřebují si vyzkoušet různé pracovní možnosti. Důvody k rozhodnutí pro portfolio kariéru můžou být i ekonomické - další pracovní projekty mi mají zabezpečit vyšší příjem.

Ale pro většinu "renesančních duší" je protfoliová kariéra cílový stav a způsob života, jaký chtějí žít dlouhodobě, protože jim umožňuje mnohem plnější vyjádření a širší seberealizaci. Dlouhodobě to může být i bezpečnější forma kariéry - když z nějakých důvodů o jednu pracovní oblast přijdete nebo ji už nemůžete dělat, pořád vám zbývají ty ostatní. Nikdo vám nemůže dát "výpověď" ze všech vašich pracovních projektů najednou.

Portfolio kariéra má pochopitelně také své nevýhody, například:

  • Musíte být "sami sobě šéfem" a sami rozhodovat a hlídat si, kdy a kolik času jakou prací strávíte. Klade to větší nároky na schopnosti sebeorganizace a sebedisciplíny.
  • Nemáte většinou žádné "pracovní jistoty" a "zaměstnanecké výhody", často ani jistotu stálého a pravidelného příjmu. Za své finance musíte převzít sami plnou odpovědnost.
  • Nedokážete dát snadnou a jednoznačnou odpověď, když se vás druzí lidé ptají: "A co vlastně děláte?"
  • Musíte "budovat svoji značku" na více frontách zároveň, a také se vzdělávat ve více oblastech zároveň. Pro renesanční lidi toto však není nepříjemná povinnost, ale radost!

Pro portfolio kariéru není zpracovaná žádná "typová pracovní pozice". Každá taková kariéra (a její nositel) je originál. Bude možná trvat nějaký čas, než si ji vytvoříte a vše optimálně poskládáte. Portfolio kariéra není pro každého. Ale pokud patříte do klubu renesančních lidí, pak je to řešení pro vás!

Uvažujete o protfolio kariéře? Nebo už ji dokonce máte?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Řešení pro renesanční lidi

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek