Stop prokrastinaci při změně kariéry!

04.08.2014 12:30

Slovo "prokrastinace" je dnes už notoricky známé a knížka Konec prokrastinace se stala bestsellerem posledních měsíců. Asi to znáte z vlastní zkušenosti: je před vámi nějaký důležitý, velký úkol, a vy se stále nemůžete odhodlat se do něj konečně pustit. Stále ho odkládáte. Abyste se sami před sebou ospravedlnili, nacházíte si další a další záminky, proč na tento úkol právě teď "nemáte čas". Často se raději věnujete různým "únikovým činnostem", třeba úklidu bytu nebo kanceláře, třídění starých fotek apod., které vám zrovna v tu chvíli připadají tak důležité ... Je vám tento scénář povědomý?

Náš sklon k prokrastinaci může být také důvod, proč o změně práce, ve které dlouhodobě nejsme spokojeni, pořád jenom mluvíme, ale stále jsme pro to nic neudělali. Zjistili jste, že jste strávili další rok ve stejném frustrujícím zaměstnání, přestože jste si už loni v létě přísahali, že s tím opravdu, ale už opravdu musíte něco udělat? Pak se vás možná toto téma týká.

Jak snadno v každodenní pracovní rutině nacházíme ospravedlnění pro své prokrastinační chování. Nemáme přece čas začít se zabývat tak velkým a důležitým tématem, máme přece teď v práci tolik úkolů, hoří nám termíny, jsme unavení, a do toho ještě nějaké ty starosti doma ... A tak změnu kariéry odkládáme na "až jednou": až budeme mít víc času, až se budeme cítit víc fit, až začne školní rok, až začnou prázdniny ... A tak dny plynou a my jsme se stále neposunuli ani o píď směrem ke svému cíli - nové, uspokojující a naplňující práci.

Je čas vystavit prokrastinaci stopku! Ale jak na to?

Nechte plavat představu, že pro naplánování a uskutečnění tak významné změny potřebujete mít k dispozici velký a souvislý časový blok. Ten totiž asi stejně nikdy mít nebudete. Namísto toho si každý den vyhraďte 15 minut (ukrojte je třeba z večerního sledování televize) a udělejte každý den jednu malou věc. Třeba zavolejte vzdálenému příbuznému, který by pro vás mohl mít zajímavý kontakt. Udělejte si průzkum inzerovaných pozic na internetových pracovních serverech. Najděte si na internetu nějaké informace o firmě, kde by se vám líbilo pracovat. Doplňte si aktuální fotku do vašeho životopisu. Každý den 15 minut, jednu malou věc, jeden malý krůček.

Myslet stále na nějakou věc je vyčerpávající. Proto na svou kariérovou změnu myslete každý den během svých vyhrazených 15 minut, a v ostatní době se klidně věnujte jiným věcem. Přestanete mít výčitky svědomí, že pro svůj cíl nic neděláte. Důležité totiž nejsou ani tyto kroky samotné, ale vaše myšlenkové nastavení, změna vašeho sebeobrazu. Už nejste "člověk, který je nespokojený v práci, ale stále se nemůže odhodlat ke změně". Nyní jste "člověk, který pracuje na změně své kariéry". Jakmile se vám toto podaří, uvidíte, že věci se dají do pohybu. Váš mozek začne být naladěný a připravený vnímat příležitosti, které jsou kolem vás.

Pokud potřebujete nějaký "bič" zvenčí i k plnění svých malých 15 minutových úkolů, požádejte někoho, komu důvěřujete (partner, přítel, kolega, dospívající potomek ...), aby se vás každý večer zeptal: "Co nového jsi dneska udělal/a pro změnu své kariéry?"

 

Jaké taktiky se osvědčují vám, pokud se chcete vypořádat s prokrastinací?

Napište svůj komentář do diskuse!

Diskusní téma: Stop prokrastinaci při změně kariéry!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek