Váš nejlepší kariérový poradce? Vy ve věku 10 let!

23.10.2013 15:08

Hledáte, kdo by vám mohl poradit, co máte dělat, co by byla ta nejlepší práce či kariéra pro vás? Už jste se na to ptali všech lidí kolem vás? Možná jste se zapomněli zeptat jednoho důležitého člověka - vás samotného jako dítěte.

Taky vám kdysi rodiče říkali něco jako: "Přestaň snít a vrať se zpátky na zem"? Přestat snít by byla jedna z nejhorších věcí, jakou můžete udělat při rozhodování o své budoucí kariéře. Když mi lidé říkají, že by chtěli změnit práci, ale nemají nejmenší tušení, co by vlastně chtěli dělat, často se jich ptám, co chtěli dělat jako děti. Zkuste si vzpomenout, čím jste chtěli být, když vám bylo tak asi deset let? Jaká byla vaše dětská přání? Co jste odpovídali na otázku "Čím chceš být, až vyrosteš"?

Může být opravdu důležité se na to rozpomenout. Dokonce i ty největší fantazie často obsahují smysluplné jádro, něco, co je pro nás důležité, s ohledem na naší budoucí kariéru. Když to jádro dokážeme najít, může se pro nás stát odrazovým můstkem na cestě k nové práci.

Vybavte si tedy, o čem jste snívali jako děti, a zkuste rozluštit tyto sny. Chtěli jste být kosmonautem, supermanem, nebo třeba popelářem? Nezáleží na tom, jak nereálné vaše sny z dnešního pohledu byly - zachyťte vše, na co si dokážete vzpomenout a poznamenejte si to.

Nyní si zkuste vybavit: Proč jste chtěli být právě tím? Co se vám na tom nejvíc líbilo? Co vás na tom lákalo? Pokud jste se třeba chtěli stát slavným vynálezcem, uvažujte proč? Byla to sláva a prestiž, co vás lákalo? Nebo možnost udělat něco užitečného pro lidstvo a svět? Nebo se vám líbíla představa práce se zkumavkami a složitými přístroji? Pokud dokážete identifikovat, co vás na vašem snu přitahovalo, dostanete se k důležité informaci, která směřuje k vaší ideální práci. Vše si opět poznamenejte.

Nakonec zkuste zjistit, jaké pracovní činnosti a možnosti umožňují naplnit vaše "proč". I když třeba nemůžete (nebo už ani nechcete) být tím, co jste si kdysi přáli, zvažte, jaké jiné práce by uspokojily ty samé potřeby, jaké jste našli za vašimi dětskými sny. Možná se už nestanete slavným vynálezcem, ale jestliže jádrem, které jste nalezli, bylo "chtěl jsem pomáhat druhým lidem", hledejte takovou práci, která vám to umožní - třeba jako sociální pracovník. Pokud jádrem bylo "pracovat se zkumavkami a přístroji", může vaši potřebu naplnit třeba práce v laboratoři. Možností je spoustu, když se dostanete k jádru vašich snů a uvědomíte si, proč pro vás byly tak fascinující.

 

Jaké byly vaše dětské sny? Co vás na nich vzrušovalo?

A máte nějaké prvky nebo části těchto snů ve vašem dnešním životě a práci?

Napište svůj komentář do diskuze!

 

Diskusní téma: Váš nejlepší kariérový poradce?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek