Vyplňte tu kolonku!

11.09.2013 11:45

Sami to dobře znáte: vyplňujete nějaký formulář, žádost, přihlášku či dotazník, a najednou narazíte na kolonku "Zaměstnání" nebo "Povolání".

Vždycky jsem měla problém tuto kolonku vyplnit. Čím vlastně jsem? Co tam mám napsat? Co je ta správná odpověď, kterou si úřední šiml žádá?

Když jsem pracovala jako personální manažerka v bance, nikdy jsem nevěděla: mám napsat "personalistka", "manažerka", nebo snad "bankovní úřednice"? Teď je situace ještě horší: Jsem kouč? Lektor? Konzultant? Trenér? Psycholog? Poradce? Spisovatel? Podnikatel? Nebo snad mám uvést OSVČ? Nejraději bych napsala: "Jsem člověk, který dělá mnoho věcí, pracuje na mnoha projektech a je stále otevřený zkusit něco nového", ale jednak se to do té kolonky nevejde, jednak by mě s tím příslušný úředník asi pěkně hnal. Nezapadla bych mu totiž do žádné škatulky.

Úplně stejný problém měly i moje děti, kdykoli měly někde vyplnit "povolání matky". Záviděly spolužákům, kteří znali jasnou a jednoznačnou odpověď, např. "učitelka" nebo "účetní".

Vždycky jsem přemýšlela, proč to všechny ty instituce, úřady a školy potřebují vědět. Neucházím se přece u nich o zaměstnání! Ale důvod jsem se nikdy nedozvěděla: prostě to tak v tom formuláři je a vždycky bylo. A tak s kolonkou "Povolání" zápasím dál.

Nicméně mě utěšuje, že v tom nejsem sama. Mnohem hůře tento problém prý trápí bývalé poslance, kteří teď znovu kandidují ve volbách a musejí uvést své povolání na volební kandidátky. Povolání "poslanec" už uvést nemůžou, tím už nejsou poté, co se sněmovna rozpustila. A na své původní profese si už někteří nemohou vzpomenout :-)

 

Máte také problém s vyplňováním formulářů?

Nezapadáte do žádné škatulky?

Napište svůj komentář do diskuze!

Diskusní téma: Vyplňte tu kolonku!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek