Vyprávějte lidem svůj příběh

11.12.2015 17:05

Mluvit s jinými lidmi je důležité, ne-li přímo klíčové, když se rozhodujete ke změně kariéry nebo hledáte novou práci. Ale co o sobě opravdu druhým lidem říkáte? Co odpovídáte, když se vás lidé zeptají na vaší práci?

Ptát se lidí na mnohá osobní témata je společenské tabu.Ale ptát se na práci je z nějakých důvodů sociálně akceptované, a dokonce je to považováno za vhodný a zdvořilý způsob zahájení konverzace, a to i s "cizincem". "Co vlastně děláte?", ptají se nás lidé. "Kde pracujete?", "Čím jste?" Nebo "Tak jak v práci?"

Vypadá to, že to, kým jsme, naše identita, je v mnoha ohledech definovaná tím, co děláme, naší prací či zaměstnáním.

Problém je v tom, že když jsme v naší práci nespokojení, když třeba nevíme, co bychom vlastně chtěli dělat, nebo dokonce když momentálně žádnou práci nemáme, je to často to poslední, o čem bychom chtěli s druhými lidmi mluvit. Ale přitom je to právě ten pravý čas, kdybychom o tom měli začít mluvit - a to hodně, často a s co nejvíce lidmi. Druzí lidé nám totiž mohou při změně kariéry nebo při hledání nové práce hodně pomoci - ať už nějakou radou, názorem, zkušeností, inspirací, nápadem, dobrými kontakty ...

Ale jak začít? Mám přiznat, že sháním práci? Nebo že nevím, co chci? Nebude to trapné? Nebudou se na mě druzí dívat, jako že je se mnou něco v nepořádku? Nebudou se mi smát? Co si o mě budou myslet? A požádat je o pomoc - nebudou to brát jako vlezlost nebo obtěžování? Pod tíhou všech těchto obav mnohdy raději řekneme jenom nějaké neurčité "Jo, dobrý", a snažíme se dané téma rychle zamluvit.

Pokud se ostýcháte obrátit se na druhé rovnou se svým dotazem nebo žádostí, začněte jinak. Vyprávějte jim svůj příběh.

Takový příběh je dobré si předem připravit a zformulovat, aby o vás říkal to důležité a aby nebyl příliš dlouhý. Není to chronologické převyprávění vašeho životopisu, ale krátké poselství o tom, kdo jste a o co usilujete. Neříkejte lidem, s čím jste v práci nespokojení a co všechno vás tam štve, ale raději řekněte, kdo jste, kam směřujete, čeho byste chtěli dosáhnout, co vás motivuje, jaký jste člověk, v čem spočívá vaše hodnota. Na závěr řekněte, co právě teď potřebujete - vyslechnout?, poradit?, doporučit?, zkontaktovat někoho?

Lidé rádi poslouchají příběhy. Příběhy oslovují naše emoce. Lidé také rádi pomáhají druhým, rádi se cítí užiteční. A pokud jim řeknete jak, většina lidí je ochotná pomoci. Nebojte se, že vás odsoudí nebo že se vám vysmějí. Jenom tím, že budete s lidmi otevřeně mluvit, sdílet s nimi váš příběh a jasně je žádat o pomoc či podporu, se můžete dostat k informacím, nápadům a kontaktům, které vám pomohou vaši změnu uskutečnit.

Zformulujte tedy svůj příběh a pošlete ho do světa, mezi lidi!

 

Jak by zněl váš příběh?

Co řeknete, když se vás někdo zeptá na vaší práci?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Vyprávějte lidem svůj příběh

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek